Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ

 
Ο Άγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στην Λειβαδιά τον 4ο αιώνα μ.Χ.  από ευσεβείς χριστιανούς γονείς, Κύπριους στην καταγωγή. Από πολύ μικρός αγαπούσε τα γράμματα και οι γονείς του φρόντισαν να του δώσουν όσο περισσότερη μόρφωση μπορούσαν. Η μόρφωσή του δεν περιορίστηκε στη γνώση των επιστημών και της Ελληνικής φιλοσοφίας, αλλά διδάχτηκε τα ζωογόνα νάματα της χριστιανικής θρησκείας και ευρύτατη εκκλησιαστική μόρφωση.  
Μετά τον θάνατο του Μ. Κωνσταντίνου, ο Ρηγίνος καταξιώθηκε να γίνει επίσκοπος Σκοπέλου. Η χρηστομάθειά  του, η ευσέβειά του, η ψυχική του λαμπρότητα και ο πόθος του για την σωτηρία των ψυχών, εκτιμήθηκαν πολύ και τον έκαναν γνωστό όχι μόνο στη Σκόπελο και στις Βόρειες Σποράδες, όπου με πάθος υπηρετούσε τον Χριστό, αλλά και σ’ όλη την επικράτεια του τότε χριστιανικού και μη Ελληνισμού. Άνθρωποι κάθε μόρφωσης, ηλικίας και κοινωνικής τάξης τον αγαπούσαν, τον θαύμαζαν και έτρεχαν να ακούσουν τα κηρύγματα του.
Όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, το 347 μ.Χ. με αφορμή την αίρεση του Αρείου, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, μεταξύ των τριακοσίων Πατέρων - Ιεραρχών της συνόδου εκείνης, ήταν και ο ιεράρχης Σκοπέλου Ρηγίνος. Εκεί με την βαθιά θεολογική αλλά και φιλοσοφική του μόρφωση κατατρόπωσε τους Αρειανούς ρήτορες, τους απόδειξε με ατράνταχτα επιχειρήματα και αποδείξεις από τις Γραφές ότι ο Χριστός είναι ομοούσιος του Πατέρα και τους ανάγκασε να φύγουν ντροπιασμένοι από την Σύνοδο. Γύρισε στη Σκόπελο νικητής και τροπαιούχος και επιδόθηκε και πάλι στο θεάρεστο έργο του.
Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Ιουλιανός, προσπάθησε με νόμους και διατάγματα αυτοκρατορικά, να επαναφέρει την αρχαία Ελληνική πολυθεϊστική θρησκεία. Τότε άρχισαν οι διωγμοί και τα βασανιστήρια των χριστιανών. Ο Έπαρχος τότε έφτασε και στη Σκόπελο, αποφασισμένος με κάθε τρόπο να καταφέρει τον επίσκοπο και Άγιο ποιμένα Ρηγίνο να απαρνηθεί τον Χριστό και να προσφέρει θυσία στους θεούς. Αφού δεν τα κατάφερε έδωσε εντολή για τον αποκεφαλισμό του.
Ήταν 25 Φεβρουαρίου του 362, που ο ιεράρχης σύρθηκε βασανιζόμενος στο πέτρινο γεφύρι, στο μικρό ποτάμι, αποκεφαλίστηκε και η άγια ψυχή του φτερούγισε στα πόδια του Θεού. Από εκεί ψηλά ευλογεί και προστατεύει όλους τους χριστιανούς, τους δίνει κουράγιο και τους βοηθάει με αναρίθμητα θαύματα.
Σε εκείνο το σημείο που μαρτύρησε ο Άγιος οι πιστοί έφτιαξαν ένα εικονοστάσι και έχτισαν το μοναστήρι του 2 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Σκοπέλου. Η Μονή χτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού σύμφωνα με επιγραφή, το 1728. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει ο τάφος του Αγίου Ρηγίνου. Είναι μια μικρή σαρκοφάγος που χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger