Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ολοι σήμερα στους καταπέλτες - κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ
Ολοι σήμερα στους καταπέλτες - κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες!
  • Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν χτες οι ναυτεργάτες
  • Στην επιστράτευση των απεργών κατέφυγε η κυβέρνηση για να ανακόψει τον αγώνα τους. Τεράστιο το κύμα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα
  • 24ωρη παναττική απεργία αλληλεγγύης σήμερα. Στις 9.30 π.μ. στον ΗΣΑΠ η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Πλήθος λαού και φορέων διαδήλωσαν και χτες μαζί με τους ναυτεργάτες
«Ολοι έξω από τα καράβια». «Η απεργία συνεχίζεται»! Αυτή ήταν η απάντηση των ναυτεργατών, στην ύστατη προσπάθεια της συγκυβέρνησης να ανακόψει το μεγαλειώδη απεργιακό τους αγώνα, η οποία κορυφώνοντας τον αυταρχισμό και την καταστολή ανακοίνωσε χτες στις 5 το απόγευμα την επιβολή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης. Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει νέα απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στα «κρητικά» πλοία στον Αγ. Διονύση. Σε προσυγκέντρωση καλούν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ σήμερα στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας. Επίσης, προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά έχει καθορίσει το ΠΑΜΕ και μια σειρά σωματεία της στεριάς.Με την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης στα καράβια σήμανε ταυτόχρονα συναγερμός σε ολόκληρη την εργατική τάξη σε όλους τους εργαζόμενους. Σε όλη την ηπειρωτική χώρα, στα νησιά, σε χρόνο μηδέν εκδηλώθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης. Το λιμάνι του Πειραιά κατακλύστηκε από πλήθος λαού.

Η συγκυβέρνηση, κατέφυγε στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μετά την απόφαση χτες το πρωί των ναυτεργατών να μείνουν για τέταρτο 48ωρο στους καταπέλτες. Αποφάσισε ότι πρέπει να τους «ντύσει στο χακί» επειδή ανέδειξαν ότι ο αγώνας τους είναι υπόθεση που αφορά τους νησιώτες, τους εργαζόμενους σε λιμάνια, ναυπηγεία, τον εργαζόμενο λαό.
Η ανακοίνωση της συνέχισης του αγώνα έγινε δεκτή με χειροκροτήματα
Οτι είναι ένας αγώνας όχι μόνο για να μην μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια. Αλλά στρέφεται ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που, για λογαριασμό των μονοπωλίων, με το νομοσχέδιο προωθεί την πλήρη αποδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου, καταδικάζοντας νησιά στον εφιάλτη της απομόνωσης, σπάει το ενιαίο του λιμενικού συστήματος για να παραδώσει τις λιμενικές υποδομές «καθαρές» από εργασιακά δικαιώματα στα μονοπώλια, υπονομεύοντας έτσι εδαφική ακεραιότητα, αμυντική ικανότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Μάχη καθαρά ταξική
Στις 11 χτες το πρωί, με το στίγμα να δίνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε και τέταρτο απεργιακό 48ωρο από σήμερα στις 6 το πρωί. Την απόφαση υπαγόρευσε και η διεύρυνση του μετώπου όπως αυτή αποτυπώθηκε από προχτές σε σύσκεψη της ΠΝΟ με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, συνολικά τους εργαζόμενους στη ναυτιλία, από τους οποίους εκφράστηκε η ανάγκη να συμπαραταχθούν με τους ναυτεργάτες, ενάντια στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής δεν τέθηκε από κανένα μέλος «ανάκληση» της απεργίας. Αντίθετα, όπως και ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γ. Χαλάς ανέφερε με δηλώσεις του με τη λήξη της συνεδρίασης: «Η πρόταση ήταν να υπάρξει και ένα διάλειμμα» για 24 ώρες. «Η πρόταση που πέρασε ήταν να συνεχιστεί χωρίς διακοπή. Αλλά και οι δύο λέγανε ότι η απεργία υπάρχει. Δεν σταματάει η απεργία. Απλώς αυτή η διαφοροποίηση υπήρχε», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Θαλαμηπόλων Γ. Φραγκουλίδης ανέφερε: «Εχουμε ομόφωνη απόφαση, συνέχιση της απεργίας. Απλώς υπήρχε μία διαφορά».
Με την ανακοίνωση της απόφασης τέθηκαν σε κίνηση οι μηχανισμοί της συγκυβέρνησης, η οποία ήδη μετρούσε την αποτυχημένη προσπάθεια που έστησε στην Κρήτη με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, μεγαλοαγρότες και μεγαλεμπόρους, αξιοποιώντας ομάδες τραμπούκων.
Εξι ώρες μετά, από τη συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, ανακοινώνεται: «Προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και να μην υπάρξει κίνδυνος για τους νησιώτες λόγω της έλλειψης που ήδη γίνεται αισθητή εφοδιασμού των νησιών, εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό να διατάξει την πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων, ο οποίος και με εξουσιοδότησε να προβούμε στην επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων. Αμεσα οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές θα επιδώσουν τα φύλλα επίταξης και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της ομαλότητας της συγκοινωνίας».
Αμεση απάντηση στον αυταρχισμό
Την ώρα της ανακοίνωσης της επιστράτευσης ήταν σε εξέλιξη προσυγκέντρωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, των σωματείων της Ζώνης και αγωνιστικών παρατάξεων στα λιμάνια και των ναυτιλιακών υπαλλήλων, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η προσυγκέντρωση είχε εξελιχθεί σε μαζική διαδήλωση. Εργαζόμενοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, μπλοκ Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Ανέργων, με πορεία μέσα από το λιμάνι λίγο πριν τις 6 έφτασαν συγκροτημένα μπροστά στα «κρητικά» πλοία στον Αγ. Διονύση. Εκεί είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται και άλλοι εργαζόμενοι που υποδέχτηκαν την πορεία με θερμά χειροκροτήματα, ενώ η προσέλευση εργαζομένων συνεχιζόταν ασταμάτητα. Ταυτόχρονα τα συνθήματα «Οι ναυτεργάτες δεν σκύβουν το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα.
Λίγο μετά τις 6 πάνω στον καταπέλτη του «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 1» και μπροστά στους συγκεντρωμένους έγινε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ η οποία αποφάσισε ομόφωνα ότι η απεργία συνεχίζεται στα λιμάνια της Αττικής. Απόφαση που καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος.
Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ απηύθυνε το κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες: «Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι βεβαίως πρώτα και κύρια των ναυτεργατών και πρέπει να τον σηκώσουμε επάξια και παλικαρίσια, αλλά είναι και της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Ολοι έξω από τα καράβια. Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα με ασπίδα την ταξική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, με τις αποφάσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ταξικού εργατικού κινήματος, των συσπειρώσεων στις γειτονιές, των Λαϊκών Επιτροπών. Θα κάνουμε συγκεντρώσεις από τώρα από σήμερα σε κάθε γειτονιά και θα πούμε ότι το κεφάλαιο θέλει εργάτες, όχι μόνο ναυτεργάτες, εργάτες συνολικά σκυμμένους και υποταγμένους στο δίκαιο του κεφαλαίου, στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα» και πρόσθεσε: «Εχουμε κάνει 31 απεργίες με πολιτική επιστράτευση. Δεν τελειώνουν με μας. Ανεξάρτητα από όποια μεθόδευση, στη συγκεκριμένη φάση παίρνουμε μέτρα να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας στην Αττική, στο λιμάνι του Πειραιά» και κατέληξε στέλνοντας το μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων: «Χρειάζεται υπομονή, οργάνωση, ταξική θεώρηση και στόχευση. Τους έχουμε μπροστά μας δεν μας έχουν βάλει από κάτω. Εχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς και θα τους λύσουμε στο πεδίο της ταξικής πάλης».
Στη συγκέντρωση δήλωσαν συμπαράταξη πλήθος εργατικών και μαζικών φορέων, ανάμεσά τους το σωματείο των χαλυβουργών, οι επιστρατευμένοι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ κ.ά. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Δ. Γόντικα, Γ. Μαρίνο και Κ. Παρασκευά, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Γ. Τούσσας μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger