Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014 - 2020 Νέο χαστούκι στην ελληνική γεωργία

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία εξαιρετικά δυσμενή συμφωνία για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας

Eurokinissi
Μείωση επιδοτήσεων για τους Ελληνες αγρότες, ενίσχυση επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και δέσμευση του 30% του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων, το οποίο θα κατευθύνεται σε διαφόρων ειδών «γεωργοπεριβαλλοντικά» μέτρα, άσχετα με την παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών, είναι μερικά από τα βασικά σημεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όπως προκύπτουν από τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας.Με ορισμένα σημεία ακόμη ανοιχτά - όπως, για παράδειγμα, το ποσοστό κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να «πέσει» το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που θα λαμβάνει το κάθε κράτος-μέλος, στο 75% είναι η μέχρι στιγμής πρόταση - αλλά και δίχως να έχει οριστεί ακόμη επακριβώς το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα για το διάστημα 2014 - 2020, μπορεί κάποιος να προβλέψει ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται πραγματικό σάρωμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα επόμενα επτά χρόνια και εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που έχει τσακίσει την ελληνική φτωχομεσαία αγροτιά, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών παραγωγών θα λάβει λιγότερα κονδύλια από αυτά που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα επτά. Οταν δηλαδή οι τιμές των προϊόντων, τα συνολικά καλλιεργητικά έξοδα, η
πρόσβαση σε δανεισμό και οι όροι δανεισμού ήταν σαφώς πιο ευνοϊκοί για τον μικρό παραγωγό σε σχέση και με την τρέχουσα και, πολύ περισσότερο, με την επερχόμενη δυσμενή περίοδο.
Παράλληλα, προβλέπεται ο λεγόμενος «περιβαλλοντικός προσανατολισμός» της ΚΑΠ, που στην πράξη σημαίνει ότι το 30% των άμεσων ενισχύσεων θα συνδέονται αναγκαστικά με «φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις», όπως η διατήρηση μόνιμων βοσκότοπων και οι περιοχές «οικολογικής εστίασης», εκτάσεις δηλαδή που θα παραμένουν ακαλλιέργητες, ενώ εξαίρεση από το «πρασίνισμα» θα έχουν μόνο όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν λιγότερα από 1.250 ευρώ το χρόνο. Ενα επιπλέον 30% των κονδυλίων από τα προγράμματα του λεγόμενου «Δεύτερου Πυλώνα» θα κατευθύνεται επίσης προς γεωργοπεριβαλλοντικά έργα και επιχειρηματικές επενδύσεις «ευνοϊκές» για το περιβάλλον.
Περικοπές κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις προβλέπονται επίσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στον τομέα της γεωργίας - 2% του συνολικού προϋπολογισμού -, «ενθαρρύνεται» η δημιουργία «διεπαγγελματικών οργανώσεων», επιχειρηματικά σχήματα, στους τομείς του γάλακτος, στο βόειο κρέας, στο ελαιόλαδο και τα δημητριακά, κ.α. Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2014, με εξαίρεση των μέτρων αναφορικά με τη νέα δομή των άμεσων ενισχύσεων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2015.
Πάντως, όποια επιμέρους διαφοροποίηση ή εξαίρεση κι αν επιτευχθεί έως τον καθορισμό της τελικής μορφής της ΚΑΠ, το δεδομένο είναι ότι περί το 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να δίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, η ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020 θα επιφέρει δραστική μείωση των κονδυλίων προς τους σημερινούς μικρούς παραγωγούς, την ίδια στιγμή που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο, με τις λεγόμενες «πράσινες επιδοτήσεις» και την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην «πράσινη οικονομία», τους μεγαλοπαραγωγούς. Πρόκειται για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τους στόχους που προωθεί η αντιλαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020», ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger