Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πέθανε στη Βοστόνη Ο μεγάλος ευεργέτης της Αλοννήσου σε ηλικία 77 χρόνων ο Τάσος Καλογιάννης

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Θλίψη στην Αλόννησο για το μεγάλο ευεργέτη του νησιού
Μεγάλη απώλεια για το νησί της Αλοννήσου, ο χαμός του μεγάλου του ευεργέτη Τάσου Καλογιάννη. Ο Τάσος Καλογιάννης πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 77 χρόνων στη Βοστόνη των ΗΠΑ χτυπημένος από τον καρκίνο. Είχε συνδέσει το όνομά του με μεγάλες δωρεές στο νησί της Αλοννήσου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πριν από ένα μήνα προκειμένου να βοηθήσει φτωχές οικογένειες του νησιού απέστειλε χρήματα για τη συνδρομή τους.
Ο Τάσος Καλογιάννης γεννήθηκε στις 24 Απριλίου το 1938 στην Αλόννησο. Σε ηλικία 24 χρόνων και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ξενιτεύτηκε μπάρκαρε στα καράβια για να εργαστεί ως ναυτικός για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Ταξίδεψε μάλιστα λαθραία με ένα πλοίο μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου αφού εργάστηκε για ένα διάστημα, έφυγε για τη Βοστόνη, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη Βοστόνη έκανε πολλές δουλειές. Εγινε ελαιοχρωματιστής και εργάστηκε για χρόνια μαζί με τον αδερφό του. Εκεί πήγε σχολείο και κατάφερε να πάρει το πτυχίο αρχιτέκτονα. Ιδρυσε την εταιρεία OLYMPIC CONSTRACTION η οποία απέφερε πολλά κέρδη. Επισκέπτονταν την Αλόννησο συχνά και πάντα ενδιαφέρονταν για τη γενέτειρά του. Το 1986 σε ένα από ταξίδια του στο νησί, εξέφρασε την επιθυμία στους τοπικούς άρχοντες να βοηθήσει τον τόπο του. Ετσι δώρισε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αλοννήσου, ενώ παράλληλα χρηματοδότησε το έργο κατασκευής γεώτρησης από το οποίο σήμερα υδροδοτείται ολόκληρο το νησί. Πριν από πέντε χρόνια ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί όπου σήμερα ζούνε τα πρώτα εξαδέλφια του.
Πριν από μία εβδομάδα άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από τον καρκίνο. Το άγγελμα του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο νησί σε συγγενείς και φίλους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του, τον άνθρωπο που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του και πάντα βοηθούσε τους συνανθρώπους του.
Ιδιαίτερα συγκινημένη η ξαδέλφη του Ρίτα Καλογιάννη - Δοντά όπως και ο Γ. Αναγνώστου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρθηκαν στην προσφορά του τονίζοντας ότι η «Αλόννησος του οφείλει πολλά και ότι η προσφορά του θα πρέπει να τιμηθεί από τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να βρει και άλλους μιμητές το έργο του».
http://www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger