Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται την Τρίτη (1/12/2015) στις 10:00 το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων και των τροπολογιών του. Με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η προθεσµία κατάρτισης των διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιµων γαιών της Χώρας και υποβολής τους για έγκριση, η οποία είναι η 31.1.2019. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με την ένταξή τους στις βοσκήσιμες. Σφοδρή κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ, με το Μιχάλη Τζελέπη, να καταγγέλλει πως με το νομοσχέδιο «γίνεται κατανομή δικαιωμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες».

Εργαλείο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, κυρίως της εκτατικής, την ορθολογική αξιοποίηση και την προστασία των γαιών, των δασικών εκτάσεων και της αειφορίας των εδαφών, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτήρισε «λανθασμένη» την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις, και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την συνειδητή, όπως υποστήριξε επιλογή, να μην επιδοτείται η παραγωγή, αλλά οι εκτάσεις, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά για τους νέους κυρίως παραγωγούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν.
«Αποσπασματική συρραφή των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου, η εισηγήτρια της ΝΔ, βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή. Η Βουλευτής Σερρών στηλίτευσε την πληθώρα άσχετων τροπολογιών μίας σειράς Υπουργείων - 14 τον αριθμό - που συμπεριελήφθησαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αποτελεί ασέβεια τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, μετατρέποντας – όπως τόνισε – το νομοσχέδιο «σε μια κουρελού, όπου ο καθένας προσπαθεί να περάσει ό,τι του έχει ξεμείνει». Η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο, που φέρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, δεν είναι ικανό ούτε το χάπι να χρυσώσει μπροστά στην φοροεπιδρομική και εισφοροεισπρακτική λαίλαπα μέτρων, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ο οποίος οσονούπω θα βρεθεί αντιμέτωπος με την υπερφορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 26%, την αύξηση του φόρου προκαταβολής από το 55% στο 100% και με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών του εισφορών προς τον ΟΓΑ, μέτρα τα οποία ο ίδιος ο Υπουργός κ. Β. Αποστόλου σε δήλωσή του τον περασμένο Ιούνιο είχε χαρακτηρίσει ως «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα.
Ιδιαίτερα καυστική ήταν η εισηγήτρια της ΝΔ για την απίστευτη αβελτηρία στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που είχε προβλέψει η προηγούμενη Κυβέρνηση να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, με θλιβερή συνέπεια, όπως είπε, ενάμιση μήνα μετά την πάγια πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, να μην έχει καταβληθεί ούτε ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς. Κατηγόρησε μάλιστα τον Υπουργό για απίστευτη ασυνέπεια προς τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, στον οποίον υποσχόταν, παρά τις προειδοποιήσεις της ΝΔ για τον εκτροχιασμό που ερχόταν, πληρωμή της προκαταβολής του 70% μέχρι σήμερα 30 Νοεμβρίου. Η κ. Αραμπατζή υπενθύμισε ότι η 30η Νοεμβρίου παρήλθε, όχι μόνο χωρίς πληρωμή για τους Έλληνες παραγωγούς αλλά χωρίς τη στοιχειώδη ανακοίνωση των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger