Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Πίναμε νερό με βενζίνη στο Στάφυλο Σκοπέλου?

brysh nero
Νερό με βενζίνη κατανάλωναν χωρίς να το γνωρίζουν πολίτες στη Σκόπελο και συγκεκριμένα στο Στάφυλο. Επί ενάμιση μήνα, άγνοια είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και η μόνη που γνώριζε το πρόβλημα χωρίς να ενημερώνει κανέναν, ήταν η δημοτική αρχή.
Ιδιωτική παράνομη γεώτρηση που δεν έχει άδεια χρήσης νερού, μολύνθηκε από βενζόλιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι συνορεύει με εγκατάσταση πετρελαιοειδών . Ο ιδιώτης είχε «κουμπώσει» τη δική του γεώτρηση στο δημόσιο δίκτυο προκειμένου να λαμβάνει νερό, σύμφωνα με στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε.
Ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμπεται στον εισαγγελέα από την Διεύθυνση Υγείας.
Η δημοτική αρχή, χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησε στις 17 Φεβρουαρίου σε δειγματοληψία στον Στάφυλο, όπου διαπιστώθηκε από ιδιωτικό εργαστήριο ότι το νερό περιείχε βενζόλιο . ‘Όταν το όριο που θέτει η Νομοθεσία για να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός και να διαπιστώσει τι συμβαίνει, είναι1 mlg, βρέθηκε βενζόλιο σε ποσοστό 32,75 mlg.
Η διεύθυνση Υγείας με έγγραφό της στον Δήμο Σκοπέλου στις 30 Μαρτίου που ενημερώθηκε για όσα συνέβαιναν στο νησί , ζητά να ενημερωθεί για ποιο λόγο αγνοήθηκε και δεν ενημερώθηκε αμέσως , δηλαδή στις 16 Φεβρουαρίου, για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε για τις δειγματοληψίες που έγιναν από τον δήμο Σκοπέλου στις 17 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου, οι οποίες απέδειξαν μεγάλη ποσότητα βενζόλιου στο νερό. Το ίδιο έγγραφο είχε αποστείλει και στις 24 Μαρτίου, όταν κινήθηκαν υποψίες , μετά από αποστολή του Δήμου Σκοπέλου, ενός πρακτικού συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.
Η συζήτηση για τη μόλυνση στο νερό είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο στις 9 Μαρτίου, αλλά ο δήμος Σκοπέλου έκρινε πως έπρεπε να αποστείλει ένα απόσπασμα πρακτικού στις 23 Μαρτίου, χωρίς να εξηγεί το λόγο της ενέργειάς του. Όταν οι υπάλληλοι διάβασαν το απόσπασμα που αφορούσε συζήτηση για ιδιωτική παροχή στην οποία βρέθηκε βενζόλιο άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και να κινητοποιούνται.
Η διεύθυνση Υγείας ζητά να ενημερωθεί επίσημα-καθώς ανεπίσημα γνωρίζει πως αυτό δε συνέβη-για το εάν και με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και εάν απαγορεύτηκε η κατανάλωση.
Το έγγραφο προς τον δήμο είναι σαφέστατο για τη νόμιμη οδό που θα ακολουθηθεί εις βάρος των υπευθύνων.
Το ιστορικό της απόκρυψης
Στις 29 Μαρτίου, η ΔΕΥΑ Σκοπέλου αποστέλλει έγγραφο στη Διεύθυνση Υγείας και την ενημερώνει για μια σειρά ελέγχων στο νερό, στις 17 Φεβρουαρίου, που απέδειξαν ότι το βενζόλιο είναι στην τιμή των 32,75.  Το νερό μύριζε βενζίνη και έτσι κινητοποιήθηκαν στη Σκόπελο.
Η ανάλυση  έγινε στο νερό του δημόσιου δικτύου.
Κοινοποιήθηκε επίσης ανάλυση που έγινε στις 3 Μαρτίου σε δημοτική γεώτρηση του Στάφυλου. Το βενζόλιο , σύμφωνα με αυτή την μέτρηση ήταν στο χαμηλό επίπεδο του 0,25. Την ίδια ημέρα γίνεται δειγματοληψία και σε ιδιωτική γεώτρηση , που δεν έχει άδεια χρήσης νερού, για λόγους που δεν εξηγήθηκαν . Εκεί το βενζόλιο ,μετρήθηκε στα 60 mlg , δηλαδή 60 φορές πάνω από το κανονικό.
Η συνεδρίαση «αποκάλυψη» – Ιδιώτης έθεσε σε κίνδυνο ζωές
Η ύπαρξη του βενζόλιου στο νερό έγινε αντιληπτή στις 16 Φεβρουαρίου και από διαμαρτυρίες κατοίκων , αλλά το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε… εκτάκτως στις 9 Μαρτίου για να εξετάσει την υπόθεση και να δει τι συμβαίνει με την ιδιωτική παροχή στην οποία έπεσαν όλες οι υποψίες.
Στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκε ότι το πρόβλημα με τη δυσοσμία στο νερό εντόπισαν 25 οικογένειες. Από έλεγχο επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τα πρακτικά ότι η οσμή δεν εμφανιζόταν στο νερό της δημοτικής δεξαμενής, από την οποία υδρεύεται το δημόσιο δίκτυο.
 Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου προέβη σε άδειασμα του δικτύου, αλλά η οσμή επέμενε και το άδειασμα του δικτύου συνεχιζόταν σε καθημερινή βάση.
Την 1η Μαρτίου σε αυτοψία ρουτίνας στην περιοχή , έγινε έλεγχος σε ιδιώτη , που είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης. Η υπηρεσία διαπίστωσε ότι το νερό του ιδιώτη είχε οσμή βενζίνης  και προερχόταν από τις εσωτερικές εγκαταστάσεις στο δίκτυο. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το υδρόμετρο «γύριζε ανάποδα» και από την ιδιωτική ιδιοκτησία με τα 60 mlg βενζόλιο είχαν περάσει στο δίκτυο 145 κυβικά μέτρα νερού.. Αφαιρέθηκε αμέσως το υδρόμετρο της παροχής του ιδιώτη και διατάχθηκε δεύτερη αυτοψία για να διαπιστωθεί από πού υδροδοτείται ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Διαπιστώθηκε ότι παρ΄όλο που είχε αφαιρεθεί το υδρόμετρο, η ιδιοκτησία υδρευόταν κανονικά και ότι το νερό της βρύσης στο χώρο της ιδιοκτησίας είχε την ίδια οσμή με αυτή του δικτύου της γύρω περιοχής.. Διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη γεώτρησης εντός της ιδιοκτησίας και πλαστικής δεξαμενής , στην οποία κατά δήλωση του ιδιοκτήτη διοχετευόταν το νερό της γεώτρησης . Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης υπέδειξε το σημείο στο οποίο ο σωλήνας ου νερού της γεώτρησης συνδεόταν μέσω διακόπτη με το υδρευτικό δίκτυο… Από μια βρύση  έγινε λήψη δείγματος και η ΔΕΥΑ εκτίμησε αμέσως, σύμφωνα με τα πρακτικά ότι η πηγή της ρύπανσης βρισκόταν στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.
http://e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger