Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου της βουλευτού Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κ.Παπανάτσιου/συνάντηση με Γ.Γ. Υπ.Δικαιοσύνης-Υποθηκοφυλακεία




Συνάντηση της Βουλευτού  Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ.Σάρλη σχετικά με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γ.Σάρλη παρευρέθηκε η Βουλευτής του Νομού Μαγνησίας κ. Κ. Παπανάτσιου για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του θέματος των υποθηκοφυλακείων.
Ο νέος νόμος θέλει να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων παράλληλα με την ηλεκτρονική διασύνδεση και με τον στόχο ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου. Ενδεικτικό είναι  το γεγονός ότι, οι περίπου 800 εργαζόμενοι (συχνά απλήρωτοι και με αναγκαστικές άδειες) στα άμισθα Υ/Φ μέσω ομόφωνου ψηφίσματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Υπαλλήλων Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων στηρίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ το νομοσχέδιο, καθώς προωθεί και υλοποιεί τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών των Υποθηκοφυλακείων, διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θεσμοθετώντας έναν ενιαίο τύπο πλέον έμμισθου υποθηκοφυλακείου.

Τα υποθηκοφυλακεία λειτουργούν μέχρι και σήμερα μ' ένα ιδιότυπο τρόπο.  Η κατ’ ευφημισμόν δημόσια αυτή υπηρεσία λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ενώ όλο αυτό έχει άμεση επίπτωση στα δημόσια έσοδα, στο προσωπικό που απασχολείται και στον πολίτη. Από τα 394 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα 15 είναι έμμισθα, 2 είναι έμμισθα κτηματολογικά γραφεία (με 217 δικαστικούς υπαλλήλους), 236 είναι ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία (και απασχολούν συνολικά 719 υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου) και τέλος, 141 είναι μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, όπου δεν προβλέπεται απασχόληση υπαλλήλων και λειτουργούν με συμβολαιογράφο της περιοχής.
O κ. Σάρλης τόνισε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου δρομολογείται μία τομή που παρεμβαίνει σ' αυτή τη διαδικασία και προβλέπει το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των δομών με πλήρη προστασία μάλιστα όλων των θέσεων εργασίας.
Ακριβέστερα, από τα 394 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα μόνο τα 17 είναι δημόσια ενώ  από τα υπόλοιπα τα μισά είναι πτωχευμένα ή λειτουργούν με συμβολαιογράφο. Με την περιγραφή του νέου τρόπου λειτουργίας τους, ο αριθμός των δημόσιων ανεβαίνει ανέρχεται στα 77 (63 συνολικά και 14 σε νησιά) και δίνεται και η δυνατότητα για τη δημιουργία Παραρτημάτων, όπου διαπιστωθούν προβλήματα προσβασιμότητας. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα για την δημιουργία Αρχειοφυλακείων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σε ερώτηση της κα. Παπανάτσιου σχετικά με τη Μαγνησία και τα προβλήματα που θα προκληθούν από την κατάργηση των περιφερειακών υποθηκοφυλακείων, ο κος Σάρλης την ενημέρωσε πως η Μαγνησία βρίσκεται στις περιοχές που εν τέλει θα λειτουργήσουν δύο υποθηκοφυλακεία (χωρίς να χάνεται η δυνατότητα ίδρυσης Παραρτημάτων και Αρχειοφυλακείων),  με τη μία θέση να βρίσκεται στο Βόλο και την άλλη, σε νησί. Επιπρόσθετα, ο κος Σάρλης επισήμανε πως σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπει σταδιακά σε λειτουργία και θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής και απομακρυσμένης εξυπηρέτησης, συμπληρώνοντας επίσης, ότι αρκετά έγγραφα θα παρέχονται πλέον και από τα ΚΕΠ. Με τον τρόπο αυτό λύνεται επαρκώς το πρόβλημα της προσβασιμότητας.
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger