Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"Πάγκο ο υγιής Αλμέιδα - Πολυτέλεια για ΑΕΚ να..."!

"Πάγκο ο υγιής Αλμέιδα - Πολυτέλεια για ΑΕΚ να..."!

Ο σκύλος εγκαινιάζει μία νέα ενότητα θεμάτων. Κάθε φορά πριν από παιχνίδια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, μεταξύ των μεγάλων ιστορικών ομάδων της Super League θα φιλοξενούμε τις απόψεις συντακτών σελίδων που πρόσκεινται οπαδικά σε κάθε σύλλογο.
Με αίσθημα ευθύνης προς τα ιδεώδη του αθλητισμού, αλλά με περίσσιο πάθος και αγάπη για την ομάδα τους, ένας οπαδός-αρθρογράφος από κάθε ιστότοπο θα εκφράζει την πεποίθησή του για τον αγώνα που έρχεται.
Η αρχή γίνεται από το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ηρακλή, τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ. Ένας Ενωσίτης και ένας οπαδός του «Γηραιού» από το AEK LIVE και το Bluearena αντίστοιχα, παραθέτουν τη γνώμη τους για το ματς του Ολυμπιακού Σταδίου.



Ένα... εκφυλισμένο αλλά «αγαπησιάρικο» ντέρμπι. Για τους πιο ρομαντικούς ένα ντέρμπι, για τους… άλλους μία αγωνιστική πριν το ντέρμπι.
Ακόμα και αν κάποιος επιλέξει να αναλύσει το σημερινό ματς της ΑΕΚ με τον Ηρακλή από την πλευρά της ΑΕΚ, και όχι τόσο αντικειμενικά, δεν μπορεί να μην ξεκινήσει με τα προβλήματα του Γηραίου.
Το σημερινό παιχνίδι συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά ντέρμπι. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Εκτός από την ιστορική πλευρά του θέματος, καθαρά αγωνιστικά δεν μπορεί το αποψινό ματς να θεωρείται ντέρμπι. Εξηγούμαι…
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ηρακλής είναι αρκετά και λίγο πολύ γνωστά. Αγωνιστικά, η αποβολή του Ιντζόγλου (έχει περάσει και από την ΑΕΚ στο παρελθόν, όπως και ο πατέρας του) αποτελεί ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα για τον Νίκο Παπαδόπουλο. Ποιοτικοί αμυντικοί μέσοι δεν υπάρχουν πλέον στον Ηρακλή και αναμένεται να υπάρξει θέμα. Εκτός όμως του αγωνιστικού, αν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα των ανθρώπων της ομάδας μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά και πριν από αυτό, παρατηρούσε άγχος, φόβο και ανησυχία για το αύριο. Άλλωστε σε ένα γήπεδο που τα φώτα ανάβουν λίγο πριν την σέντρα για… οικονομία καταλαβαίνεται πόσα προβλήματα υπάρχουν.
Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ήδη σκέφτονται το ματς με τον Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα. Ή μάλλον, μπορούμε να το θέσουμε και αλλιώς. Αν ο Αλμέιδα ήταν καλά, θα έπαιζε απέναντι στον Ηρακλή; Δεν το νομίζω…
Από την άλλη, σίγουρα ο Μάνταλος αποτελεί απώλεια, αλλά δεν νομίζετε πως είναι ώρα, να δούμε και τον «Μπάκα» στην φυσική του θέση; Και αργήσαμε λέω εγώ. Το ισχυρό χαρτί ωστόσο σήμερα για την ΑΕΚ θα είναι η έδρα. Όχι δεν χτίστηκε ακόμα η Αγία Σοφία! Είναι γνωστή όμως η συγκέντρωση του Δικεφάλου στα εντός έδρας. Αυτός όμως που δίνει έξτρα σημασία στον παράγοντα έδρα είναι ο…Ηρακλής. Στην Λάρισα εμφανίστηκε ο Ηρακλής της Β’ Εθνικής, στο Καυτατζόγλειο μία ομάδα ψυχωμένοι και με σχέδιο.
Η ΑΕΚ έχει την πολυτέλεια να παίζει πριν τον Ολυμπιακό με μια ομάδα που δεν έχει ψυχολογία, είναι «χτυπημένη» και εκτός έδρας δεν…τραβάει, όπως απέδειξε και πέρυσι. Όσο και να πονάει αυτό τους φίλους, οπαδούς, του Ηρακλή αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Αν η ΑΕΚ προσέξει το γρήγορο γκολ και τον πολύ αξιόλογο Μοντεϊρό ο οποίος επιστρέφει στην ενδεκάδα του Γηραιού τότε θα μπορέσει να πάει αλώβητη στο Καραϊσκάκη.

Δεν χρησιμοποίησα όμως τυχαία την λέξη «φίλους» για τους οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Αυτό που ίσως ξάφνιασε περισσότερο ήταν η κίνηση της διοίκησης (;) του Ηρακλή να μην ζητήσει εισιτήρια για τον αγώνα. Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 11 Ιανουαρίου 2014 όταν και οπαδοί της ΑΕΚ φιλοξενήθηκαν από τους αντίστοιχους του Ηρακλή στο Ιβανόφειο για αγώνα μπάσκετ στην Α2.
Παρά τις όποιες απαγορεύσεις ισχύουν, οι δύο ομάδες απέδειξαν πως μπορούν να κάνουν μαζί ακόμα και στο κλουβί του Ιβανοφείου. Δεν ισχύει το ίδιο για το… ελεγχόμενο ΟΑΚΑ; Τότε όλα τα μέσα είχαν ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο αγώνα. Μιλούσαν για ένα παράδειγμα προς μίμηση. Προφανώς το παράδειγμα χάθηκε στον δρόμο Θεσσαλονίκη-Αθήνα…
Δημήτρης Βλάχος, bluearena.gr
Θα ξορκίσει το φάντασμα του ΟΑΚΑ;
Κάποιοι μιλούν απλά για μία αρνητική παράδοση. Κάποιοι άλλοι για κόμπλεξ. Η ουσία είναι ότι ο Ηρακλής όταν καλείται να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, κυρίως εκτός έδρας, κάτι παθαίνει. Μπλοκάρει ως ομάδα. Τα πιο πρόσφατα παιχνίδια επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω.
Πέρσι ο Ηρακλής που ήταν -το λιγότερο- ανταγωνιστικός σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, δέχτηκε εννιά γκολ στο ΟΑΚΑ σε δύο 90λεπτα (πρωτάθλημα-κύπελλο) και μάλιστα στο ένα παίζοντας με παίκτη παραπάνω από το πρώτο ημίωρο. Φέτος δέχτηκε τέσσερα σε ένα φιλικό που ήταν ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στην χρονιά συνύπαρξης των δύο ομάδων στην Β’ εθνική, έχασε με 1-0 στο ΟΑΚΑ, σε ένα παιχνίδι που έπρεπε να λήξει 1-5.
Και φυσικά, οι Ηρακλειδείς δεν ξεχνούν την πολυετή παράδοση που χτίστηκε επί εποχής Θεοδωριδή (η ΑΕΚ ήταν αήττητη σχεδόν 15 χρόνια μέσα-έξω) και κορυφώθηκε με το αλησμόνητο παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι Μαλαδένης και Καρκαμάνης. Ένα ματς που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Θεοδωρίδη.
Το ερώτημα είναι αν τα πιτσιρίκια του Νίκου Παπαδόπουλου θα καταφέρουν να σπάσουν αυτή την αρνητική παράδοση. Θέμα σύγκρισης των δύο ρόστερ, δεν τίθεται καν. Οι παίκτες που θα μείνουν στην εξέδρα για την Ένωση, κοστίζουν σχεδόν τρεις φορές παραπάνω από ολόκληρο το ρόστερ του Ηρακλή. Στον πάγκο όμως, οι κυανόλευκοι υπερέχουν. Διαθέτουν πιθανότατα τον καλύτερο προπονητή που εργάζεται στην Σούπερ Λίγκα και πάνω σε αυτόν ποντάρουν άπαντες για να μην επιβεβαιωθούν οι μπουκ που δίνουν τον Ηρακλή πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.
Το 1,40 που έδινε ως απόδοση ο υποβιβασμός του Ηρακλή στην έναρξη του πρωταθλήματος, ήταν το επιπλέον κίνητρο που ψάχνουν οι προπονητές για να πεισμώσουν τους παίκτες τους. Και αυτό βγήκε στα δύο πρώτα παιχνίδια, με αποκορύφωμα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου ο Ηρακλής λύγισε από τα σφυρίγματα του Ανανία Φωτιάδη (ο οποίος κρίθηκε άριστος).
Εν κατακλείδι, σε τακτικό επίπεδο ο Ηρακλής υπερτερεί. Ο Νίκος Παπαδόπουλος γνωρίζει πώς να κρύβει τις χτυπητές αδυναμίες του ρόστερ και έχει προσαρμόσει το παιχνίδι στα χαρακτηριστικά που έχει η ομάδα του. Κατοχή ο αντίπαλος, μεγάλη πίεση στον άξονα, γρήγορες κόντρες από τις πτέρυγες.
Αν οι παίκτες του καταφέρουν να εφαρμόσουν το πλάνο που έχει κατά νου ο Έλληνας τεχνικός για ολόκληρο το 90λεπτο, η αρνητική παράδοση θα σπάσει.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η –γεμάτη με άπειρα παιδιά- ομάδα, αν στραβώσει κάτι στο παιχνίδι, διότι η ΑΕΚ έχει τους παίκτες που μπορούν μόνοι τους να αλλάξουν το ρου μίας αναμέτρησης. Το δεύτερο ημίχρονο στο πρόσφατο φιλικό των δύο ομάδων, θα πρέπει να είναι οδηγός για το τι δεν πρέπει να κάνει ο Ηρακλής σε περίπτωση που κάτι δεν πάει βάσει πλάνου και στρατηγικής…
Υ.Γ.1 Αυτό ήταν το πρώτο «κυανόλευκο» σχόλιο. Ως BlueArena θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν άπαντες, ότι ο Ηρακλής είναι μία από τις 6 μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος και θα πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης προβολής σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Η εικόνα του Καυτανζογλείου με 10.000 κόσμο (δεν θεωρείται και τρομερό νούμερο για την δυναμική που έχει τα τελευταία χρόνια η ομάδα) σε μία αγωνιστική που δεν είχε τόσο κόσμο συνολικά στα υπόλοιπα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας, είναι ενδεικτική.
Υ.Γ.2 Το 13 ως απόδοση για το διπλό του Ηρακλή, είναι σκέτη πρόκληση, ακόμη και η ΑΕΚ επικρατήσει εύκολα. Το σίγουρο είναι οι κυανόλευκοι δεν αντιμετωπίζουν την Μπαρτσελόνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger