Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Διαμαρτυρία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σκοπέλου για το κυνήγι στα Γιούρα

thumbnail_img_9900
Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σκοπέλου, αφού, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από τον Δασάρχη Σκοπέλου, δεν θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το κυνήγι αγριοκάτσικου στο ερημόνησο Γιούρα, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Δασαρχείο Σκοπέλου.

Όπως επισημαίνει το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Σκοπέλου ο συγκεκριμένος βιότοπος, ο οποίος ανήκει στο ΕΘΠΑΒΣ κινδυνεύει από τον υπερπληθυσμό των ζώων (Capra aegagrus ssp. dorcas), αφού στο ερημόνησο δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του, ενώ παρατηρείται υποβάθμιση της χλωρίδας λόγω υπερβόσκησης. Ακόμα το κράτος χάνει έσοδα, αφού για κάθε ειδική άδεια οι κυνηγοί πληρώνουν παράβολο.

thumbnail_gioura-1
Πρόβλημα εντοπίζεται και στα κτίρια και την εκκλησία του νησιού, τα οποία έχουν καταρρεύσει και τα οποία κάθε φορά συντηρούσαν οι κυνηγοί με προσωπική εργασία και χρήματα.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ζητά άμεσα την στελέχωση του Δασαρχείου (έστω και μόνο για την κυνηγετική περίοδο 2016-2017), ενω θετικός στο αίτημα είναι και ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος θα στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Να θυμίσουμε ότι τα Γιούρα είναι ένα νησί είναι βραχώδες και κρημνώδες με πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας, και πανίδας. Στο νησί εξακολουθεί να επιβιώνει ένα είδος κατσικιού που πολλοί το θεωρούν ενδημικό και είναι υπό προστασία. Γι’ αυτό το κυνήγι είναι ελεγχόμενο, χρειάζεται ειδική άδεια και τους κυνηγούς συνοδεύει υπάλληλος του Δασαρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger