Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα θα ζυμώσουμε ψωμί…

Είναι εξαιρετικά εύκολο κι όταν το ξεκινήσετε, δεν θα ξαναπάρετε ψωμί από τον φούρνο…
Πάμε να ζυμώσουμε λοιπόν…
Έχουμε μια βαθιά λεκάνη, καλύτερα μεταλλική αν υπάρχει, ένα πακέτο αλεύρι ολικής άλεσης, δυο φακελάκια ξερή μαγιά, αλάτι, λίγο λάδι και νερό.
Θα χρειαστούμε επίσης σουσάμι, ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, υπάρχουν σε όλα τα σουπερ μάρκετ.
Ρίχνουμε το αλεύρι στην λεκάνη, κάνουμε μια λακουβίτσα την μέση και ρίχνουμε τα δυο φακελάκια ξερή μαγιά, λίγο αλάτι, μια κουταλιά της σούπας περίπου, ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι και λίγο νερό χλιαρό.

Ανακατεύουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας και συμπληρώνουμε νεράκι τόσο, μέχρι η ζύμη μας να ζυμώνεται άνετα και όχι σφικτά.
Την ζυμώνουμε κάνα πεντάλεπτο και όπως είναι στην λεκάνη, αν είναι μεταλλική, την κάνουμε μια μπάλα, την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα την βάζουμε μέσα στον φούρνο που έχουμε ελαφρώς ζεστάνει στους 100 βαθμούς και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου τρία τέταρτα θα χρειαστεί.
zimono-psomi
Εννοείται ότι τον φούρνο τώρα τον κλείνουμε, αρκεί αυτό το ζεστό περιβάλλον.
Βγάζουμε έξω την λεκάνη με την ζύμη, ανάβουμε πάλι για λίγο τον φούρνο να ξαναζεσταθεί πέντε λεπτά και ξαναζυμώνουμε, την ζύμη μας, ρίχνοντας μέσα και τους σπόρους.
Αν κολλάει λίγο η ζύμη στο ζύμωμα, βάλτε λίγο λαδάκι στ χέρια σας και αμέσως θα την ζυμώνετε τέλεια!
Μεταφέρετε την ζύμη σε ταψί η φόρμες για ψωμί, αφού τα λαδώσετε, εκτός αν είναι αντικολλητικά και την ξαναβάζετε στον ζεστό, αλλά σβησμένο φούρνο, για μισή ώρα ακόμη για να ξαναφουσκώσει.
Επειδή η ζύμη με το φούσκωμα θα διπλασιαστεί, θα πρέπει να διαλέξετε το σωστό σκεύος για να το χωρέσει.
Μόλις φουσκώσει, ανάβετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω κάτω αντιστάσεις και ψήνετε για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου.
Για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα – αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο. 
Τώρα τι να σας πω… ότι θα μοσχοβολήσει ο τόπος από το ψωμί που θα ψήνεται και μόλις βγει θα θέλετε να το φάτε όλο;
Αφήστε, δεν σας λέω τίποτα… θα το διαπιστώσετε μόνοι σας…
psomi-me-sporakia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger