Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ποιοτικό γάλα, τυρί και κρέας από την αίγα Σκοπέλου

Η αυτόχθων φυλή που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις ξενικές
Ποιοτικό γάλα, τυρί και κρέας από την αίγα Σκοπέλου
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Αίγα φυλής Σκοπέλου αποτελεί μοναδική αυτόχθονα φυλή που δίνει υψηλή γαλακτοπαραγωγή, μειώνει το κόστος παραγωγής του κτηνοτρόφου και αυξάνει παράλληλα την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Τα περίφημα γίδια Σκοπέλου τα συναντάμε στην Ηπειρωτική Μαγνησία και συγκεκριμένα στα χωριά Κεραμίδι και Κανάλια (περίπου 5.000 ζώα) του δήμου Ρήγα Φεραίου, φυσικά στην Σκόπελο (περίπου 2.000) και την Αλόννησο (500), όπως επίσης και στα Δ.Δ. Κοκκίνα (500) και Αγναντερή (600).
Περίπου 40 μέλη των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Σποράδων και Βόλου έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα περιζήτητο στην αγορά βιολογικό γάλα και εξίσου νόστιμο τυρί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βόλου, Βασίλη Νικολάου, «10 μονάδες που εκτρέφουν την αυτόχθονα αίγα Σκοπέλου πωλούν το γάλα τους σε γερμανική εταιρεία που εδρεύει στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, 3 μονάδες στην συνεταιριστική οργάνωση ΕΒΟΛ, μία στην εταιρεία «Νούσιας» και μία μονάδα δίνει συμβατικό γάλα στον Όλυμπο. Στη Σκόπελο και την Αλόννησο οι περισσότεροι γιδοτρόφοι αξιοποιούν το γάλα για παρασκευή τυριού».

Παρά τις προοπτικές που υπάρχουν με την Αίγα φυλής Σκοπέλου, τα συνήθη πλέον προβλήματα με τις καθυστερημένες πληρωμές διαφόρων προγραμμάτων δυσχεραίνουν την ζωή των παραγωγών. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η διοίκηση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βόλου «Αίγα Φυλής Σκοπέλου», με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Βασίλη Νικολάου και με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκου Παπαδόπουλου, πέρασαν το κατώφλι του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη και ζήτησαν την παρέμβασή του.
Όπως έγινε γνωστό, οι γιδοτρόφοι αναμένουν χρήματα από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας από το 2012 και μετά (αυτή την περίοδο εξετάζονται οι ενστάσεις για το ‘12) και από το πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φυλών από το 2013 και μετά. Ακόμη, η αντιπροσωπεία των παραγωγών ζήτησε από το υπουργείο να επιδοτήσει την εκτροφή των αρσενικών ζώων, ώστε να συνεχιστεί η αναπαραγωγή της αίγας Σκοπέλου με μεγαλύτερη ένταση, από τη στιγμή που αυτή συνιστά αμιγώς ελληνική φυλή, η οποία υπάρχει σταβλισμένη και ελευθέρας βοσκής και αποδίδει ποιοτικό γάλα και κρέας.
Στην επιχειρηματολογία τους, οι παραγωγοί επιστράτευσαν και τα αποτελέσματα πολυετών ερευνών από την κτηνιατρική και γεωπονική σχολή στον Βόλο, όπως και της εκστρατείας που υλοποιούν χρόνια τώρα τοπικοί φορείς, που δείχνουν ότι η αίγα Σκοπέλου είναι μια ράτσα ζώων που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις ξενικές φυλές γιδιών, που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας. Στο παραπάνω αίτημα, ο Μ. Μπόλαρης εμφανίστηκε θετικός, ζητώντας πίστωση χρόνου για συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger