Σε ρυθμιστικό παράγοντα για την εξέλιξη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Ελλάδα το 2017 αναδεικνύεται η υπέρβαση ή μη των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και επηρεάζουν αρνητικά το τουριστικό προφίλ της γειτονικής χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η Ελλάδα διατηρώντας την εικόνα του ασφαλούς προορισμού έχει διαμορφώσει μία δυναμική σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις από τις μεγάλες αγορές για την προσεχή σεζόν. Ωστόσο, επειδή ακόμη ο όγκος των κρατήσεων είναι μικρός, δεν προσφέρεται για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων για το σύνολο της προσεχούς σεζόν. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε και φέτος η Τουρκία είναι οι συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες απέτρεψαν και συνεχίζουν να αποτρέπουν τους ξένους να κλείσουν τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα. Από την άλλη, «χαμένη» πρέπει να θεωρείται η σεζόν του 2017 για την κρουαζιέρα στη χώρα μας. Και αυτό γιατί οι διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας έθεσαν εκτός των δρομολογίων τους την Τουρκία, ακυρώνοντας παράλληλα και ενδιάμεσους συνδυαστικούς σταθμούς απο-επιβίβασης στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι ρωσικών τουριστικών οργανισμών εκτιμούν ότι μια επιστροφή της Τουρκίας και πιθανόν της Αιγύπτου στις διεθνείς αγορές το 2017 θα κατευθύνει μέρος του εξερχόμενου ρωσικού ταξιδιωτικού ρεύματος από την Ελλάδα σε αυτές τις χώρες, κυρίως επειδή είναι φθηνότερες. Πάντως, οι πρώτες κρατήσεις από τη ρωσική αγορά για τον ελληνικό προορισμό έχουν ξεκινήσει με θετικό πρόσημο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, θεωρεί ότι η βελτίωση της ισοτιμίας μεταξύ ρουβλίου και ευρώ υπέρ του ρωσικού νομίσματος είναι ενισχυτικός παράγοντας για μια καλή σεζόν το 2017 από τη Ρωσία.
Ανοδικά έχουν ξεκινήσει και οι κρατήσεις από τη βρετανική αγορά για την Ελλάδα. Οι Βρετανοί σπεύδουν να κλείσουν σε σημερινές τιμές τα πακέτα διακοπών τους σε ασφαλείς προορισμούς στο εξωτερικό για του χρόνου. Και αυτό γιατί είναι αβέβαιη η εξέλιξη της ισοτιμίας στερλίνας και ευρώ ενόψει της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι η ισοτιμία στερλίνας με ευρώ σε τιμή άνω του 1,20 κατά την κύρια περίοδο των κρατήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα ενισχύσει τις προοπτικές ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα από τους Βρετανούς.
Εξάλλου, εκπρόσωποι γερμανικών τουριστικών οργανισμών αναζητώντας ξενοδοχειακές κλίνες σε ασφαλείς προορισμούς της Μεσογείου έχουν ενισχύσει και από τη χώρα μας το διαθέσιμο ξενοδοχειακό δυναμικό για τους πελάτες τους το 2017. Αστάθμητος παράγοντας για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 παραμένει μία πιθανή έκρηξη μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη περίπτωση που η Τουρκία αθετήσει τη συμφωνία της για το θέμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι στιγμής, οι σημαντικότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στον τουρισμό της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.