Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Με ΗΠΑ και Ισραήλ η μόνη συμμαχία

 
Εξι χρόνια πέρασαν σε καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου – ουσιαστικά πτώχευσης για την Ελλάδα. Τα ερωτήματα που προβάλουν πια είναι ως πότε και μέχρι που μπορεί να πάει το κακό; Δυστυχώς, η απάντηση, παρά τα όσα λένε οι κυβερνώντες, είναι σκοτεινή. Το χειρότερο όμως είναι ότι, μετά την πτώχευση, ένας ακόμα και πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον παραμονεύει: Η Τουρκία ετοιμάζεται συστηματικά, διπλωματικά και στρατιωτικά, για επιβολή τετελεσμένων.

Όμως η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά, εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία. Αλλά χρειάζεται συμμάχους. Ισως όχι στους ηγεμονικούς σχεδιασμούς του Βερολίνου, αλλά σίγουρα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην πιο κρίσιμη περιοχή του κόσμου. Και υπάρχουν σημαντικές χώρες που κάθε άλλο παρά θέλουν να τη δουν να πέφτει και οι οποίες θα ασκήσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η ανάγκη για μία στενότατη στρατηγική συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ, που θα έπρεπε να ήταν εδώ και πολλά χρόνια η κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική πολιτική, σήμερα πια αποτελεί αδήριτη υπαρξιακή αναγκαιότητα. Η επίσκεψη Ομπάμα τελείωσε, η εποχή Τραμπ αρχίζει. Η Ελλάδα πρέπει τώρα, με κάθε τρόπο, να είναι παρούσα σε αυτή.
Όχι μόνον επειδή βρισκόμαστε μπροστά τους κινδύνους που καλλιεργεί, εις βάρος όχι μόνον δικό μας, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, αλλά και επειδή τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις αμερικανικές εκλογές διασφαλίζουν πλέον εκ νέου την απόλυτη συνεργασία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, η οποία είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια και που μας αφορά άμεσα. Η Ελλάδα, όσο το δυνατόν και η Κύπρος, θα πρέπει να έχουν τώρα έναν στόχο: να βρίσκονται μέσα σε αυτή τη συμμαχία που επανισχυροποιείται. Και, ταυτόχρονα, να ανανεώσουν τις σχέσεις τους με τη Μεγάλη Βρετανία στην ίδια κατεύθυνση.
Το Ισραήλ, που γνωρίζει πια καλά την τουρκική αναξιοπιστία, έχει απόλυτη ανάγκη από το στρατηγικό βάθος που του λείπει, και το οποίο μπορεί να του εξασφαλίσουν η Κύπρος και η Ελλάδα. Η συμμαχική ενοποίηση της μεγάλης και κρίσιμης περιοχής από το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέχρι την Αδριατική, θα φέρει πρωτοφανείς εξελίξεις σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο και αποτελεί, αν προχωρήσει, κάτι παραπάνω από απλώς αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι της επικίνδυνης τουρκικής μεγαλομανίας, ακόμα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Οσοι προεξοφλούν ότι η τοποθέτηση του ενός ή του άλλου προσώπου στη νέα αμερικανική κυβέρνηση συνεπάγεται και τη διαμόρφωση δεδομένων εις βάρος της Ελλάδας, κάνουν σοβαρό λάθος. Μια τέτοια στάση είναι καθαρή μοιρολατρία η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Στο πλαίσιο στρατηγικής ταύτισης με αυτές τις χώρες η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπεί δυναμικά στο επίκεντρο των επερχόμενων εξελίξεων. Αλλά πρέπει να δουλέψει άμεσα, πειστικά, αποφασισμένα και συστηματικά γι αυτό. Κι όχι να κάθεται και να κλαίει τη μοίρα της, όπως πολύ συχνά, με δυσμενέστατες συνέπειες, έχει στο παρελθόν πράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger