Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ Αλλάζουν όλα σε εμπόριο και κατανάλωση


Με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου επιδιώκεται η διαφοροποίηση των φούρνων από τα πρατήρια και τα άλλα σημεία πώλησης άρτου Ανατροπές σε εμπορικά καταστήματα, φούρνους, φαρμακεία, φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, πρατήρια και εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που υιοθετεί συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου επιδιώκεται η διαφοροποίηση των φούρνων από τα πρατήρια και τα άλλα σημεία πώλησης άρτου
Ειδικότερα, κύρια αλλαγή που αφορά τους καταναλωτές αλλά και τις χιλιάδες των εμπορικών καταστημάτων είναι εκείνη σε σχέση με το καθεστώς των προσφορών περιορισμένων ειδών ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κ.λπ. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 16 επιτρέπονται όλο τον χρόνο οι προσφορές ειδών, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν το 50% του συνόλου των διατιθεμένων σε κάθε κατάστημα.
Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, έπειτα από γνώμη των δήμων, των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων της οικείας περιφερειακής ενότητας, να ορίζουν μια περίοδο προσφορών ανά δύο έτη, με μέγιστη χρονική διάρκεια ενός μήνα, κατά την οποία επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.
Αλλαγές έρχονται και στην αγορά άρτου με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, δίνει το δικαίωμα εμπορικής χρήσης των όρων «παραδοσιακό αρτοποιείο», «παραδοσιακός άρτος» ή «παραδοσιακός φούρνος» σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα αρτοποιεία των οποίων ο άρτος παράγεται με την ακόλουθη διαδικασία: επιλογή των πρώτων υλών, ζύμωμα της ζύμης χωρίς αυτή να έχει προηγουμένως καταψυχθεί, εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίησή της και την έψηση του άρτου. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η διαφοροποίηση των φούρνων από τα πρατήρια και τα άλλα σημεία πώλησης ψωμιού.
Η αγορά πετρελαιοειδών
Ρυθμίσεις γίνονται και στην αγορά πετρελαιοειδών με το άρθρο 15 του ίδιου νομοσχεδίου, όπου παραπέμπει θέματα χρήσης του εμπορικού σήματος, της μίσθωσης πρατηρίων αλλά και του κόστους τοποθέτησης συστημάτων ελέγχου διακίνησης καυσίμων σε ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Εξάλλου, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 30 (Ρύθμιση Θεμάτων Κινηματογραφικής Παραγωγής) οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης εξισώνονται με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το μισό του 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ή μέχρι και το μισό της διαφημιστικής δαπάνης τους ως διαφημιστικό χρόνο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προς ενίσχυση της προώθησης έργων.
ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Καταργείται το προνόμιο των φαρμακοποιών με παιδιά στη Φαρμακευτική Σχολή. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου, δεν ισχύει η διάταξη του νόμου 5607/1932, με την οποία παρέχεται δυνατότητα παράτασης της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό στις περιπτώσεις που έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του ή 35 χρόνια υπηρεσίας για επτά έτη και έχει τέκνο που σπουδάζει στη Φαρμακευτική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger