Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η πιλοτική δράση κατάργησης της πλαστικής σακούλας που πρώτη υιοθέτησε η Αλόννησος τώρα ντρουβαδες και στην Σκόπελο για το περιβάλλον και άσε της πολυεθνικές να τα γαμάνε όλα εμείς να είμαστε πράσινη ρε ουστ από εδώ


Η πιλοτική δράση κατάργησης της πλαστικής σακούλας που πρώτη υιοθέτησε η Αλόννησος, έδωσε, όπως όλα δείχνουν, το έναυσμα για τh διεύρυνση της ίδιας πρωτοβουλίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που μέσα από το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», κατάργησε τη χρήση της πλαστικής σακούλας, παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους της τη δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών για τη μεταφορά αγαθών, όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Η Αλόννησος έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία για τα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και καινοτομίας κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «πράσινου» νησιού.

Στο μεταξύ, σήμερα, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για να παρουσιάσουν η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη το κείμενο των αναγκαίων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων, προς συμμόρφωση με την Οδηγία 2015/720 της ΕΕ, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών συσκευασίας και μεταφοράς.
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δεν αποτελεί πανάκεια για τα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να στοχεύσουν στην καθολική κατάργηση της λεπτής μεταφερόμενης πλαστικής σακούλας. Στο μεταξύ, η ουσιαστική αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρύπανσης των θαλασσών και ωκεανών απαιτεί την εφαρμογή της Οδηγίας ως μεταβατικού σταδίου, μέχρι την πλήρη κατάργησή της, που για το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση.
Τα επίπεδα κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς ποικίλουν σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω των διαφορών που παρατηρούνται στις καταναλωτικές συνήθειες, την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη. Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη Οδηγία προτρέπει τα κράτη-μέλη στη θέσπιση μέτρων που θα ανταποκρίνονται στα πολιτιστικά και οικονομικό-κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρακολουθώντας στενά τόσο τις επιστημονικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις, έχει αναδείξει εδώ και χρόνια το ζήτημα της πλαστικής σακούλας και των επιπτώσεών της στο θαλάσσιο περιβάλλον, ως κρίσιμη απειλή που χρήζει θεσμική αντιμετώπιση, αλλά και αλλαγή στη συμπεριφορά όλων μας.
Ηδη από το 2014, η οργάνωση ξεκίνησε ευρεία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, καθιστώντας το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας την αιχμή της πανελλαδικής εκστρατείας καθαρισμών «καθαρίστε τη Μεσόγειο» για δύο συνεχόμενα έτη (2014-2015). Παράλληλα, διοργάνωσε δράσεις δρόμου σε κεντρικά supermarkets, ενημερώνοντας τους καταναλωτές και διανέμοντας υφασμάτινες τσάντες, προκειμένου να τους εφοδιάσει με τον γνωστικό και πρακτικό «οπλισμό» κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας.
Τα τελευταία χρόνια, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετέχει σε δύο από τις πλέον εμβληματικές, εγχώριες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της εν λόγω συσκευασίας: στο πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και στο ευρωπαϊκό Εργο LIFEDEBAG. Τέλος, συνεχής είναι η παρουσία του Δικτύου σε σχετικά συνέδρια, fora και συναντήσεις, με στόχο την ανατροφοδότηση απόψεων και δεδομένων, τη δικτύωση με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger