Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τουρισμός: Μεγάλη πτώση των εισπράξεων φέτος από ΗΠΑ βάλτε και άλλο ΦΠΑ και φόρους τέρμα ρε τελειώσαμε ρεεεεεεεεεε

Σε αρνητικό «φεγγάρι» κινήθηκε φέτος η αγορά των ΗΠΑ καταγράφοντας οριακή μείωση επισκεπτών αλλά μεγάλη πτώση εισπράξεων. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2017.
Η αγορά των ΗΠΑ αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια των διαδοχικών ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη αγορά, παρ' ότι δεν συγκαταλέγεται στις «αναδυόμενες» αλλά στις «παραδοσιακές» και... ώριμες.

Ήταν η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ η αιτία; Ή μήπως η σταδιακή επανάκαμψη των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, ιδιαίτερα με θερινά δρομολόγια, η άνοδος της κρουαζιέρας ή όλα αυτά (και άλλα) μαζί;
Το βέβαιο είναι πως οι Αμερικανοί τουρίστες συνέβαλαν τα μέγιστα στη μίνι Άνοιξη του ελληνικού τουρισμού μετά το 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί επισκέπτες στην Ελλάδα το 2012 ανέρχονταν στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε μόλις 298 χιλιάδες ενώ το 2015 είχαν υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τις 658,6 χιλιάδες ταξιδιώτες.
Η αμερικανική... πλάτη, ωστόσο, καταγράφηκε κυρίως στο επίπεδο των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Κι αυτό καθώς κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2012 εισέφεραν στην ελληνική οικονομία 357,2 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα (2015) στην αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η οικονομική συμβολή τους είχε αυξηθεί 2,5 φορές καθώς οι εισπράξεις έφθασαν τα 856,2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα ήταν το 2011 περί τα 1.000 ευρώ, ενώ το 2015 άγγιξε τα 1.300 ευρώ.
Στα τέλη του 2015 οι αρχικές ενδείξεις από την αγορά των ΗΠΑ ώθησαν παράγοντες του χώρου να εκτιμούν πως το 2016 θα καταγραφόταν ως μια ακόμη χρονιά αύξησης των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα. Με βάση τις ίδιες προβλέψεις οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από Αμερικανούς το 2016 θα ξεπερνούσαν πιθανότατα το 1 δισ. ευρώ.
Το αμερικανικό «όνειρο», ωστόσο, του ελληνικού τουρισμού διακόπηκε άδοξα φέτος. Προσωρινά ή όχι θα αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017.

Παράγοντες της αγοράς που παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι επισημαίνουν το γεγονός πως η φετινή υποχώρηση δεν αφορούσε κυρίως τον όγκο επισκεπτών αφού ο αριθμός τους μειώθηκε οριακά από τις 658,6 χιλιάδες σε 640,4 χιλιάδες ταξιδιώτες στο εννεάμηνο.
Το βασικό πλήγμα που δέχθηκε ο ελληνικός τουρισμός φέτος από την αμερικανική αγορά είχε το... χρώμα του χρήματος αφού αφορούσε τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Κι αυτό καθώς οι εισπράξεις από Αμερικανούς επισκέπτες στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 1/3 αφού περιορίστηκαν σε 628 εκατ. ευρώ έναντι 856,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Το περιβάλλον που διαμορφώνεται, ωστόσο, με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η αλλαγή ενοίκου στο Λευκό Οίκο και η κατάσταση στην Μέση ανατολή καθιστούν παρακινδυνευμένη, κάθε πρόβλεψη για την τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.
Στα πιο πάνω, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθούν μια σειρά μεταβλητές που θα επηρεάσουν, άγνωστο πως, την εξέλιξη των κρατήσεων. Αφενός αυξάνονται τα απευθείας δρομολόγια προς Ελλάδα που έχουν προγραμματίσει αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες για το 2017. Ταυτόχρονα, ενισχύεται το αμερικανικό ξενοδοχειακό «λόμπι» της Αθήνας καθώς εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου το Wyndham Grand (του ομίλου Viohalco) στην Πλ. Καραϊσκάκη.
Στον αντίποδα, ωστόσο, θα βρεθούν εκτός αγοράς ο Αστέρας Βουλιαγμένης (για ανακαίνιση) αλλά και το σημερινό Metropolitan του ομίλου Χανδρή το οποίο θα επαναλειτουργήσει το 2018 ως το νέο Athens Marriott.
Επιπλέον, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κρουαζιέρα καθώς οι αμερικανικοί κολοσσοί υποχωρούν προς την κεντρική και Δυτική Μεσόγειο προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια επιβατών και πλοίων.
Σ' όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η «αύρα» που θα εκπέμπει η Ελλάδα στα διεθνή μέσα τους επόμενους μήνες. Κι αυτό καθώς τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους παραμένουν ανοιχτά, πυροδοτώντας ποικίλα δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger