Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η ελευθερία του Τύπου νίκησε μαζί με τις καθαρίστριες

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων 
Πανηγυρική δικαίωση για την ελευθερία του Τύπου, τις εργαζόμενες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Τρικάλων, το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και μια σημαντική πολιτική νίκη απέναντι στις απαράδεκτες πρακτικές πολλών ιδιωτών εργολάβων καθαριότητας αποτελεί η πρόσφατη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων.

Το δικαστήριο ομόφωνα, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, όχι μόνο αθώωσε τους 7 κατηγορούμενους (συνδικαλιστές και δημοσιογράφους), μεταξύ των οποίων και η «Εφ.Συν.», για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, αλλά με την απόφασή του επιβεβαίωσε πως όλα όσα καταγγέλθηκαν και δημοσιεύτηκαν ήταν απολύτως αληθή.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Τις στύβουν και τις πετάνε», 3/8/2014), η ιδιωτική εταιρεία «Ευθύμιος Τσιάτσιος και ΣΙΑ Ο.Ε.» καθάριζε στο νοσοκομείο αφήνοντας επί μήνες απλήρωτες τις καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια τις απέλυε ενώ σε άλλες έδινε αναγκαστικές άδειες.
Πρόκειται για 40 γυναίκες που αμείβονταν με 3,5 ευρώ την ώρα για πεντάωρη απασχόληση, καθάριζαν χωρίς υλικά καθαριότητας με σκέτο νερό, υπέγραφαν υπό τον φόβο πιθανής απόλυσης πως πληρώνονταν για 3 μήνες (ενώ εισέπρατταν έναν μισθό).
Κάποιες που τόλμησαν να πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας απολύθηκαν. «Τις απέλυα γιατί το ζητούσαν για να πάρουν το επίδομα», ισχυρίστηκε στην αρχή της διαδικασίας ο εργολάβος, στη συνέχεια είπε «τις απέλυα γιατί δεν έκαναν καλή δουλειά και δημιουργούσαν προβλήματα σε άλλες».
Εκτός από την «Εφ.Συν.», ο εργολάβος μήνυσε άλλους 6 δημοσιογράφους και συνδικαλιστές, που δημοσιοποίησαν τις καταγγελίες.
Ο ίδιος παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν διωκόμενο (!) πολιτικά, φιλελεύθερο επιχειρηματία, τον οποίο προσπαθούν να καταστρέψουν αριστερά συνδικάτα και δημοσιογράφοι.
Ο εργολάβος ισχυρίστηκε πως οι αντιδράσεις των καθαριστριών ήταν υποκινούμενες (επιχείρημα που καταρρίφθηκε πανηγυρικά), αλλά οι καταθέσεις στο δικαστήριο των ίδιων των εργαζομένων, που έσπασαν τον φόβο τους, αποδείχτηκαν καταδικαστικές για τον ίδιο τον μηνυτή.
«Ντρέπομαι που είχα υπογράψει αυτά τα ψεύτικα έγγραφα ότι πληρωνόμουν κανονικά ενώ μου χρωστούσε πολλά μηνιάτικα. Φοβόμουν ότι θα χάσω τη δουλειά μου, αλλά σήμερα ήρθα στο δικαστήριο να σώσω την αξιοπρέπειά μου», κατέθεσε εργαζόμενη στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας πως «δεν είχαμε καν τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας κι όλο μας έλεγαν ότι χάλασε το φορτηγό του εργολάβου».
«Φυσικά τις απέλυα γιατί δεν πήγαιναν να δουλέψουν», παραδέχτηκε κάποια στιγμή στο δικαστήριο ο εργολάβος αναφερόμενος σε υπαλλήλους του που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας.
Αυτό που δεν περίμενε ο συγκεκριμένος (που διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός Νομού Τρικάλων) ήταν πως στο δικαστήριο θα έρθουν οι ίδιες οι μαχόμενες καθαρίστριες να καταθέσουν την αλήθεια αλλά και να σταθούν αλληλέγγυες σε όσους ανέδειξαν τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.
Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς της εργολαβίας στα νοσοκομεία βάσει νόμου έχει αλλάξει από το προηγούμενο καλοκαίρι και η πλειονότητα των συγκεκριμένων καθαριστριών εργάζεται με ατομικές συμβάσεις έργου απευθείας με το νοσοκομείο χωρίς την παρουσία εργολάβου.
Επειτα από νομοθετική ρύθμιση, από 1ης Νοεμβρίου οι συμβάσεις των 39 καθαριστριών μετατράπηκαν από έργου σε εργασίας.
Υπογραμμίζεται πως ο ίδιος εργολάβος δεν δίστασε να καταθέσει τον προηγούμενο Αύγουστο νέες μηνύσεις κατά των καθαριστριών αλλά και του διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger