Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Υπό έλεγχο 1,23 εκατ. ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου...... και εμείς της λέμε τα χρήματα των αποζημιώσεων στους πλημυροπαθής της Σκοπέλου θα δόσης εντολή να τα πάρουμε επιτέλους?


Υπό έλεγχο 1,23 εκατ. ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία

Tα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

«Για την κυβέρνηση της αριστεράς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί πρώτο στόχο της πολιτικής της, διότι όσοι φοροδιαφεύγουν επιβαρύνουν τους έντιμους φορολογούμενους και στερούν πόρους, ακόμη και από βασικές λειτουργίες του κράτους», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπε, μια σειρά διατάξεων, που έχουν στόχο την αποκάλυψη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά από 5 έως 10 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται με την φοροδιαφυγή κάθε είδους, τα φορολογικά παραθυράκια, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο και την εύνοια σε συγκεκριμένες τάξεις και οικογένειες.

Γι’ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών κινείται, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, ώστε οι φοροφυγάδες να νιώθουν ότι οι ελεγκτικές αρχές είναι στο κατόπι τους και στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να νιώθουν την ανάσα μας».

Για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η υφυπουργός επανέλαβε ότι δίνεται σε φορολογούμενους η δυνατότητα να υποβάλλουν εκείνοι τη φορολογική τους δήλωση, πριν την εξετάσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Υπογράμμισε πάντως, ότι δεν παρέχεται καμία φορολογική αμνηστία, καθώς ο κύριος φόρος θα καταβάλλεται στο ακέραιο και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτοί στους οποίους έχει κοινοποιηθεί οριστικός προσδιορισμός του φόρου. Όσοι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη ή είναι σε αρχικό στάδιο ελέγχου, θα έχουν μόνο μειώσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και ποινική αμνηστία για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Κρυφά εισοδήματα

Η κ. Παπανάτσιου είπε, πως όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αν επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν με τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα οποία και η διασταύρωση κινήσεων καταθέσεων και εισοδημάτων. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ελέγχονται 1.230.000 ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία.

Για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είπε ότι επιχειρείται να δοθούν κίνητρα ώστε να περιορίσουν οι πολίτες τις πληρωμές με μετρητά τα οποία αποτελούν το όχημα για απόκρυψη εσόδων από τις επιχειρήσεις. Η υφυπουργός είπε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θεσπίζεται το πλαίσιο ώστε να υποχρεωθούν σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις της χώρας να δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε, πως θεσπίζονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί των επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές που αφορούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα συναλλαγών.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο σύνδεσης του αφορολόγητου και των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές, ως κίνητρο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες να τις χρησιμοποιούν και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ταυτόχρονα και διευκολύνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και δεσμεύεται για τους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και κάποιες άλλες κατηγορίες. Όπως είπε, με αποφάσεις που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, θα αφήνονται να επιλέξουν εκείνοι πως θα γίνεται η εξόφληση των συναλλαγών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger