Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τουριστικής προβολής της περιφέρειας απο την 3Ε -κοκα κόλα



Νέο εργοστάσιο της 3Ε η Περιφέρεια Θεσσαλίας!

Τι συμβαίνει και οι μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί γίνονται με κάθε ευκαιρία «ευγενικοί χορηγοί» της Περιφέρειας Θεσσαλίας; Μετά τη χορηγία της Philip Morris που επισφραγίστηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου στις 28/07/2015, η 3Ε ή αλλιώς η Coca Cola, χρηματοδοτεί το «Marketing plan» του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2017, μέσω του προγράμματος «Σύμπραξη τουρισμού για τη Θεσσαλία». Εκτός από την πολυεθνική εταιρία, στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Marketing Greece, ο Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου.

Ποιοι είναι οι πολυεθνικοί κολοσσοί με τους οποίους συνεργάζεται με περίσσια χαρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας; Η Philip Morris είναι εκείνη που απέλυσε πριν λίγες ημέρες μηχανικό που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας (βλ. ανακοίνωση σωματείου μισθωτών τεχνικών 13/12/2016). Η 3Ε είναι η εταιρία που ενώ καταγράφει κέρδη 1 εκατομμυρίου το μήνα, σε διάστημα ελάχιστων χρόνων έκλεισε τα εργοστάσια της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης και τον περασμένο Νοέμβρη έκλεισε και εκείνο του Βόλου, διευρύνοντας τον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που τους στέρησε το δικαίωμα στην εργασία. Αυτά είναι τα «ευαγή φιλανθρωπικά ιδρύματα» με τα οποία συνεργάζεται χωρίς καμία ντροπή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιχειρώντας να «ξεπλύνει» την εγκληματική τους δράση με μια υποτιθέμενη «κοινωνική προσφορά». Μια «προσφορά» η οποία έχει ως μοναδικό της σκοπό τη χάραξη πεδίων κερδοφορίας για τις ηγεμονικές μερίδες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Τέτοιου είδους χορηγίες, που ως ένα βαθμό εξασφαλίζουν και φοροαπαλλαγές για τα πλεονάζοντα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων, δεν απευθύνονται σε κανένα γενικό κοινό κοινωνικό συμφέρον, αλλά στα συγκεκριμένα συμφέροντα των σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως το προπαγανδιστικό σλόγκαν της 3Ε «μαζί για όσα μας ενώνουν» προσπαθεί να επενδύσει στην εμπέδωση του ιδεολογήματος πως «ότι είναι καλό για τις εταιρίες είναι καλό και για τους εργαζόμενους». Συγκεκριμένα το «τουριστικό προϊόν» που η 3Ε «πασχίζει» να διαφημίσει είναι ένα προϊόν άγριας εκμετάλλευσης χιλιάδων εποχιακών ή μόνιμων υπαλλήλων του τουρισμού, του επισιτισμού, της ναυτιλίας και όλων των συναφών κλάδων, που το ιδιοποιείται με τον πλέον καταχρηστικό τρόπο μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών. Σε αυτό το αλισβερίσι, το τοπικό κράτος της Περιφέρειας Θεσσαλίας παίζει ουσιαστικά το ρόλο του «στρατηγού» για τον καθορισμό των όρων εκμετάλλευσης. Ακριβώς για αυτό το λόγο αντιλαμβάνεται και τα πολυεθνικά μεγαθήρια, ως δομικά συμπληρώματα στο έργο που επιτελεί. Όλες εξάλλου οι διοικητικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που συντελέστηκαν με αιχμή του δόρατος τα μνημόνια, τον «Καλλικράτη» και τα ΕΣΠΑ, έχουν ως στόχο τους την εξίσωση των κρατικών και επιχειρηματικών δομών, προκειμένου να υπηρετείται καλύτερα η άντληση νέων κερδών από την εκμετάλλευση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Τη στιγμή που μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι όπως η 3Ε, επιχειρούν μέσω χορηγιών (και όχι μόνο) σε δήμους (βλ. σχολεία δήμου Θεσσαλονίκης), περιφέρειες και πανεπιστήμια να καθορίσουν με δυναμικό τρόπο τα συμφέροντα τους, είναι προσβλητικό η κοινωνική πλειοψηφία να αντιμετωπίζεται ως ιθαγενής που θα εξαγοραστεί με τα πολυποίκιλα «καθρεφτάκια» των πολυεθνικών. Δε θέλουμε ούτε χορηγίες ούτε φιλανθρωπίες. Θέλουμε και διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε. Τον κλεμμένο μας ιδρώτα. Για την κατάκτηση αυτού του στόχου δεν υπάρχει κανένας κοινός στόχος με την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινή στρατηγική για κανέναν κλάδο της οικονομίας για έναν πολύ απλό λόγο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε. Εκείνοι θέλουν να βρουν τρόπους να κλέβουν περισσότερο την εργασία μας. Ο εχθρός είναι εδώ, είναι δίπλα μας και έχει ονόματα φημισμένων εταιριών. Δεν χρειάζεται να τους προσκυνάς, αλλά να τους πολεμάς!


Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger