Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Στα Σχέδια Βελτίωσης οι χοιροτρόφοι, δεν θα επιδοτηθεί αγορά νέων ζώων

Πάγιο αίτημα των χοιροτρόφων και ολόκληρου του κλάδου είναι να ενεργοποιήθουν τα εν λόγω μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπουν στα Σχέδια Βελτίωσης, οι παραγωγοί.Τη δυνατότητα να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα (Σχέδια Βελτίωσης), στην μεταποίηση, αλλά και σε επίπεδο συμβουλευτικής θα έχουν οι χοιροτρόφοι, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη.

Πάγιο αίτημα των χοιροτρόφων και ολόκληρου του κλάδου είναι να ενεργοποιήθουν τα εν λόγω μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπουν στα Σχέδια Βελτίωσης, οι παραγωγοί.
Η στήριξη των χοιροτρόφων μπορεί να γίνει μέσω των αντίστοιχων Υπομέτρων του Προγράμματος, πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι χοιροτρόφοι για αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Ν. Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης, με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 1088/10-11-2016 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «ανάγκης στήριξης του χώρου της χοιροτροφίας και της πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων».

Ειδικότερα, στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογράμμιζε ότι: «Ο κλάδος της χοιροτροφίας, ένας από τους βασικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδη κατάσταση, όπως άλλωστε, αναφέρεται και στην Επιστολή που σας απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ειδικότερα, εντοπίζεται πτωτική τάση της εγχώριας παραγωγής, η αυτάρκεια στο χοιρινό κρέας σήμερα είναι σε ποσοστό κάτω του 30% και η τάση δείχνει ότι πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. Οι λόγοι της παραπάνω δυσμενούς εξέλιξης οφείλονται στις ανισοβαρείς και ασύμμετρες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι σήμερα.

Ο κλάδος της χοιροτροφίας της χώρας μας είναι ελάχιστα ανταγωνιστικός λόγω της παντελούς έλλειψης εκσυγχρονισμού, της επενδυτικής αδυναμίας, του μεγάλου χρηματοοικονομικού κόστους, του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοοτροφές), της υπερφορολόγησης, του γραφειοκρατικού κόστους, της μη χρήσης υποπροϊόντων (το οποίο αποτελεί συγκριτικό, ποιοτικό πλεονέκτημα των εγχώριων χοιρινών κρεάτων μας) στη χώρα μας καθιστούν πλέον τον κλάδο της χοιροτροφίας ατροφικό και ελάχιστα ανταγωνιστικό. Επιπροσθέτως, ο συντελεστής φορολόγησης του 24% στα ζώντα ζώα ενισχύει τις παράνομες ελληνοποιήσεις και πλήττει ακόμα περισσότερο τον κλάδο της χοιροτροφίας. Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, ενώ υπάρχει Νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας, οι παράνομες ελληνοποιήσεις στη χώρα μας συνεχίζονται απροκάλυπτα. Οι ελεγκτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους υπολειτουργούν, εντοπίζεται σημαντική υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, παράγοντες που ευνοούν ακόμα περισσότερο τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την παντελή εξουδετέρωση της χοιροτροφίας».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη, στη σημερινή, δεινή οικονομική συγκυρία οφείλουμε να προστατεύουμε τους παραγωγούς και όχι να τους αποδυναμώνουμε ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει το πλάνο από πλευράς Υπουργείου προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό που λαμβάνει καθημερινά δραματικές διαστάσεις.

Ακόμα, ο Βουλευτής αιτήθηκε να πληροφορηθεί εάν θα υπάρξουν διευκολύνσεις των χοιροτρόφων όπως μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13%.

Τέλος, ο κ. Τζελέπης ζητά από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν σκοπεύει, στα πλαίσια της στήριξης του κλάδου, να εντάξει τους χοιροτρόφους σε Σχέδια Βελτίωσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και την αύξηση του αριθμού ζώων.

Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger