Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ομαδικές απολύσεις σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

Ομαδικές απολύσεις σε τράπεζες και ΔΕΚΟ
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανατρέπει τα δεδομένα
- Σε αδιέξοδο η υπουργός Εργασίας απέναντι στους Θεσμούς
- Ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
- Επηρεάζονται πρώτοι οι εργαζόμενοι σε τράπεζες και ΔΕΚΟ
Αν και ήταν γνωστή ήδη από το καλοκαίρι η εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των ομαδικών απολύσεων πλέον οι πληροφορίες μιλούν για οριστική απόφαση του Δικαστηρίου η οποία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και ουσιαστικά θα απελευθερώνει και στη χώρα μας τις απολύσεις βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Κάπως έτσι η όποια διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα γίνει με την κ. Αχτιόγλου σε δυσμενή θέση στο θέμα αυτό αφού η άλλη πλευρά θα έχει ένα δεδικασμένο στα χέρια της που αφορά μάλιστα σε 237 απολύσεις εργαζόμενων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Κάπως έτσι και στη χώρα μας θα υπερισχύει στο ζήτημα αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έτσι η νομοθεσία στην Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονιστεί. Αυτό το γεγονός θα επηρεάσει άμεσα όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τόσο ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και η νέα υπουργός Ε. Αχτσιόγλου έχουν δεσμευθεί έναντι των θεσμών για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ως τώρα για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του υπουργού. Πλέον και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η σύμφωνη γνώμη του υπουργού δεν απαιτείται και έτσι ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις νομιμοποιούνται.
Ειδικά στην περίπτωση τραπεζών και ΔΕΚΟ και ειδικά των ΔΕΚΟ προς πώληση η απόφαση αυτή ισόύται με ομαδικές απολύσεις και μάλιστα κατά πολλούς άμεσα ώστε οι εταιρείες αυτές να γίνουν πιο θελκτικές για τους υποψήφιους αγοραστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger