Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Συνάντηση στον Βόλο κινημάτων της Θεσσαλίας, κατά των πλειστηριασμών

Συνάντηση των κινημάτων κατά των κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων, από την περιοχή της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Σκοπός της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κίνησης «Πολίτες της Μαγνησίας κατά των κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων», ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειριών και η κλιμάκωση της δράσης, για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Κρίθηκε δε, ως απολύτως αναγκαία και καθοριστική, δεδομένου ότι από τις αρχές του ερχόμενου έτους, δρομολογείται το σύστημα ηλεκτρονικής διεξαγωγής των πλειστηριασμών, το οποίο ήδη προετοιμάζεται.


Αδιαπραγμάτευτη στόχευση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών είναι να μην  επιτρέψει σε οποιονδήποτε να λεηλατήσει την λαϊκή περιουσία προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων και των ντόπιων υπαλλήλων τους. Η λαϊκή περιουσία θα παραμείνει στον λαό και μόνον μια αληθινά δημοκρατική κυβέρνηση που δεν θα σφετεριστεί την ψήφο των πολιτών θα νομοθετήσει για την διευθέτηση χρεών προς τις τράπεζες και το δημόσιο, με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και κανενός άλλου ντόπιου ή ξένου τοκογλύφου.


Στη συνάντηση συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Μαγνησίας , ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας  , φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους» , δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου , η Κίνηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών Βόλου , εκπρόσωποι του κινήματος από Καρδίτσα και από Λάρισα


Από τη σύσκεψη, προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και σκέψεις  για τη συνέχεια του αγώνα, όπως οι παρακάτω: 


Η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του κινήματος με πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ρεύμα και το νερό  και φυσικά με υπερχρεωμένα νοικοκυριά και  βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση λόγω μνημονίων .

Η συνεισφορά,  με νομικές συμβουλές, δικηγόρων στο κίνημα είτε μέσω των συλλόγων που συμμετέχουν είτε  μέσα από την ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου.
 
Συναντήσεις με φορείς της κάθε πόλης για  να γίνουν γνωστές οι προτάσεις της κινήσεων  μας και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη  οργάνωση του αγώνα ,ειδικά  ενόψει και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε και να εφαρμοστούν να είναι ανενεργοί και να καταργηθούν στη πράξη με την ενωτική μαζική  πάλη του λαού μας .

 
Η χαρτογράφηση των μελών του κινήματος ανά περιοχές ώστε να ενημερωνόμαστε από τους πολίτες αν θα συμβεί πλειστηριασμός και πολύ περισσότερο εξώσεις λαϊκών ανθρώπων.
 
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων των ανθρώπων της επιτροπής (τηλέφωνα,
e-mails κλπ) ώστε να ενημερωθούν αρχικά και κατόπιν να αφυπνιστούν οι πολίτες για να συμμετέχουν στην επιτροπή. Να πιστέψουν πως δεν είναι μόνοι τους σ' αυτό και πως όλοι μαζί μπορούμε με κινητοποίηση να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το να σπάσει ο φόβος του κόσμου να «πεί»  ότι έχει πρόβλημα, καθώς δεν ευθύνεται ο ίδιος για τη σημερινή κατάσταση αλλά το ξεπουλημένο πολιτικό προσωπικό που έχει εφαρμόσει τα μνημόνια χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, σε συνεννόηση με την τρόϊκα και την γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. 


Εδώ να επισημάνουμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που τώρα κόπτονται δήθεν για τη λαϊκή κατοικία και περιουσία.
 Αυτές, εφάρμοσαν τα δικά τους μνημόνια αλλά και ψήφισαν μαζί με την σημερινή  και το 3ομνημόνιο.
Είναι όμως εγκληματικές και οι ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης, που ενώ είχε δώσει προσδοκίες στο λαό για προστασία της λαϊκής περιουσίας, τώρα πιστή σε αυτά που ζητούν οι δανειστές, τα εφαρμόζει επακριβώς και θέλει κατ επιταγήν τους να εφαρμόσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να κάμψει τις αντιδράσεις του κόσμου που δίνει βροντερή παρουσία κάθε Τετάρτη έξω από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Πρόσφατο είναι για την περιοχή μας το παράδειγμα του Αλμυρού, όπου δεκάδες πολίτες μαζί με φορείς και συλλογικότητες απέτρεψαν τον πλειστηριασμό εμπορικού ακινήτου μικρού ΕΒΕ.
 Αυτό δείχνει τις προοπτικές κ τη δυναμική του κινήματος που αν οργανωθεί σωστά και γίνει μαζικό και ενωτικό θα αποτρέψει τις ορέξεις των κάθε λογής κορακιών που θέλουν να υφαρπάξουν τη μικρή ιδιοκτησία κ περιουσία του ελληνικού λαού. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η αποχή των συμβολαιογράφων  έστω με αυτή τη μορφή στην οποία υπάρχει (μόνο για την κατοικία γενικώς ), έγινε μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα κ μάλιστα σε σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες, δυστυχώς, χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος τους προσπαθούν να προστατεύσουν τις τράπεζες και τα μεγάλα κοράκια.

 
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η λύση σήμερα είναι μόνο μια γενναία «σεισάχθεια» για τους μικροϊδιοκτήτες, τους μικροεπαγγελματίες και τις λαϊκές οικογένειες, γιατί οι  τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί 3 φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού (270 δις ) και άρα δεν τους οφείλουμε τίποτα.
 Αντίθετα, έχουμε πληρώσει τα πάντα και μάλιστα με τα ληστρικά πανωτόκια με τα οποία δάνειζαν το λαό
 
 Φυσικά, το κίνημα θα πρέπει να αποκαλύπτει και να διαχωρίζει τη θέση του  από τυχόν λαμόγια που ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από μίζες και θαλλασοδάνεια κ προκαλούν το λαϊκό αίσθημα δίνοντας τροφή στους καλοθελητές ότι προστατεύει τους μπαταχτσήδες.

Το κίνημα πολιτών έχει συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ στόχο που συμφωνούμε όλοι κ υπερασπιζόμαστε όλοι μαζικά  και ενωτικά, και αυτός είναι  η προστασία της  λαικής κατοικίας ,περιουσίας και της μικρή επιχείρησης.


 Δεν υπάρχουν όμως μόνο οι τράπεζες που εκμεταλλεύονται τη λαϊκή περιουσία αλλά και οι δήμοι σε όλη την επικράτεια που σε αντίθεση δυστυχώς με αυτά που θα έπρεπε να κάνουν, δηλαδή να είναι μαζί με το λαό και να παλεύουν για τους δημότες τους, έχουν αποστείλει κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών στις τράπεζες για οφειλές δημοτών τους προς αυτούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και  ο Δήμος Βόλου ο οποίος εφαρμόζει μνημονιακό νόμο που ο ίδιος ο έκπτωτος κ. Μπέος και η παρέα του ισχυρίζεται ότι τον ψήφισαν  τα «πολιτικά λαμόγια», στέλνοντας στις τράπεζες σημειώματα για κατασχέσεις λογαριασμών Βολιωτών χωρίς εξαιρέσεις για μικρές η μεγάλες οφειλές, κάνοντας  τη σημερινή  δημοτική αρχή   πιο μνημονιακή ακόμη και από την κυβέρνηση που «δήθεν» τον πολεμά.

Προτάσεις από την Πανθεσσαλική σύσκεψη :
 
Σύντομα μέσα στο Γενάρη να γίνει νέα Πανθεσσαλική συνάντηση αυτή τη φορά στη Λάρισα, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός και με άλλους φορείς που η κάθε κίνηση ανά νομό θα ενημερώσει και οργανώσει τη δράση τους στην περιοχή της.


Να γίνει  συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ καθώς και με Δημοτικούς συμβούλους για να σταματήσει η κατάσχεση λογαριασμών δημοτών στο Δήμο Βόλου και όπου αλλού εφαρμόζεται και να παγώσουν τουλάχιστον οι μικρές οφειλές που αποδεδειγμένα δεν  μπορούν να ρυθμιστούν.
Εδώ θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις και με φορείς που τους «καίει» άμεσα  το πρόβλημα ειδικά με τους μικροεπαγγελματίες και εμπόρους .
 
Να γίνουν συναντήσεις ανά περιοχές με φορείς και πολίτες ώστε το κίνημα να μεγαλώσει και να φτάσει σε κάθε γειτονιά  και να γίνεται πιο μαζικό και δυνατό για να παλέψει ενάντια και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έρχονται.


Να συνδεθούμε με άλλα λαϊκά κινήματα όπως αυτό για το νερό , ενάντια στις συμφωνίες CETA και TTIP, για τα μεταλλαγμένα καθώς και να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εργοστασίων που κλείνουν και μένουν δεκάδες άνθρωποι άνεργοι, πώς μπορούν να αυτοδιαχειριστούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους
 (βλ. ΒΙΟΜΕ ) ώστε ο κόσμος να μη μένει στην ανεργία και τη φτώχεια.
 
Να γίνει συναυλία οικονομικής ενίσχυσης του κινήματος  σε συνεργασία με τους φοιτητές ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γνωστή η κίνησή μας με σκοπό τη μαζικοποίησή της.

Να κυκλοφορήσει κείμενο με τις θέσεις της κίνησης, να μοιραστεί μαζικά σε γειτονιές, αγορές και άλλους χώρους ανέργων και εργαζομένων, με τα τηλέφωνα μελών της κίνησης καθώς και e-mail  κλπ ώστε ο κόσμος να μπορεί να μας βρίσκει και να μας ενημερώνει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και αναζητά τη βοήθειά μας.
 
ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ
ΤΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΕΙ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΑΛΗ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ .
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
 
Γιάννης Μπάλλας
Μέλος του συντονιστικού  της κίνησης «Πολίτες της Μαγνησίας κατά των κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων»,
Μέλος του στεκιού «Αλληλεγγύη για Όλους» Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger