Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Με αποφασιστικότητα οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα τους

Από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά στις 8/12Από την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών στον Πειραιά στις 8/12
Στο πέμπτο 48ωρο στους καταπέλτες μπαίνουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκέμβρη οι ναυτεργάτες οπότε και ξεκινά η νέα 48ωρη απεργία τους, δίνοντας με αποφασιστικότητα έναν απεργιακό αγώνα του οποίου τα χαρακτηριστικά, δίκαια μπορούν να τον κατατάξουν στις παρακαταθήκες της εργατικής τάξης.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία για την περιφρούρηση του αγώνα καλούν την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη στις 10.30 το πρωί σε συγκέντρωση μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ». «Η επιχείρηση κυβέρνησης - εφοπλιστών να υπονομεύσουν τον αγώνα των ναυτεργατών με την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και των μηχανισμών καταστολής του αστικού κράτους, βρίσκει την ταξική ενότητα των ναυτεργατών και την έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.
Με την κήρυξη της απεργίας από τα ναυτεργατικά σωματεία άρχισε η αποστολή κλιμακίων για την ενίσχυση των απεργιακών φρουρών σε όλα τα λιμάνια της χώρας με έμφαση στην Ηγουμενίτσα, την Κρήτη αλλά και το Βόλο όπου καταγράφεται έντονη τρομοκρατία από τους εφοπλιστές. Στο λιμάνι του Πειραιά οι απεργιακές φρουρές θα ενισχυθούν στα πλοία της γραμμής για Κρήτη και κυρίως των πλοίων των «Μινωικών Γραμμών».
Η παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας φέρει την σφραγίδα των ίδιων των πληρωμάτων που από την πρώτη στιγμή, από τις 2 Δεκέμβρη, με καθοδηγητή και εμψυχωτή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την περιφρούρηση του αγώνα. «Στρατηγεία» της απεργιακής μάχης είναι τα μηχανοστάσια και οι κουβέρτες των πλοίων (καθημερινές είναι για παράδειγμα οι συσκέψεις στα πλοία της εταιρείας «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ»), όπου καθημερινά, μέσα από συσκέψεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες προδιαγράφουν την εξέλιξη του αγώνα.
Ταυτόχρονα καθημερινά διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης, καθώς πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, εκδηλώνουν με ανακοινώσεις και έμπρακτα την συμπαράστασή τους στους απεργούς ναυτεργάτες. Παράλληλα, ξεχωριστής σημασίας είναι η ταξική αλληλεγγύη που δείχνουν οι αλλοδαποί ναυτεργάτες στα πληρώματα των πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία.
Εξάλλου το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλουν αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη. Αγωνίζονται ενάντια στην εκτίναξη της φορολογίας τους ως το 54% του μισθού που προωθεί η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα, εντάσσοντάς στους στο νόμο λαιμητόμο 4387/2016, ενάντια στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης, την κατάργηση των ΣΣΕ, την μαύρη ανασφάλιστη εργασία, στη δουλειά μέχρι εξάντλησης, την υπονόμευση της προστασίας της ζωής επιβατών και πληρωμάτων στα καράβια. Διεκδικούν την κατάργηση των αντεργατικών και των αντιασφαλιστικών νόμων, όπως ο 4387/2016, κάλυψη των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άλλα.

Απάντηση στο κοινωνικό αυτοματισμό, τις απειλές και την καταστολή

Η απόφαση των ναυτεργατών, για νέα 48ωρη απεργία, η ταξική αλληλεγγύη που εκφράζεται στον αγώνα τους, έδωσαν και την κατάλληλη απάντηση σε κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, στους εφοπλιστές και τα επιτελεία τους, που έχουν ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτουν όπως αυτό του «κοινωνικού αυτοματισμού», της δημαγωγίας, της τρομοκρατίας και της καταστολής για να ανακόψουν την απεργιακή μάχη.
Επικεφαλής της βρώμικης επιχείρησης μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή είναι και ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης υπουργός, περιφερειάρχης και υποπεριφερειάρχες της Κρήτης μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισαν «τη λήψη έκτακτων μέτρων» για την μεταφορά των ...«ευπαθών προϊόντων» από την Κρήτη. Το ίδιο βράδυ οι γνωστοί μεγαλοαγρότες της Κρήτης, που επιχειρούν να στρέψουν τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού ενάντια στους ναυτεργάτες, την ώρα που τους τσακίζει ο ίδιος αντίπαλος, ανέλαβαν δράση, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου μπροστά στα μάτια των λιμενικών. Ανάγκασαν από κοινού με την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Μινωικές Γραμμές», το πλήρωμα του «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» να ανοίξει καταπέλτη και να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτωσης. Το πλήρωμα με το «πιστόλι στο κρόταφο» απέπλευσε το πλοίο, το οποίο τις πρωινές ώρες σήμερα κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζοντας 95 νταλίκες.
Η «εντολή» προς το πλήρωμα ήταν ξανά φόρτωση από το λιμάνι του Πειραιά και απόπλου για Κρήτη. Λιμενικοί προσπάθησαν να αποκλείσουν τον καταπέλτη προπηλακίζοντας τις ομάδες περιφρούρησης των ναυτεργατών (αποτελούσαν πληρώματα των γύρω πλοίων) που βρίσκονταν στο σημείο, προκειμένου το πλοίο να φορτώσει κανονικά. Τελικά η αποφασιστικότητα του πληρώματος και των συναδέλφων τους, ακύρωσε την επιχείρηση και το πλοίο έμεινε ακινητοποιημένο.
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι για τον απόπλου του πλοίου είχε δώσει της συγκατάθεσή της η διοίκηση της ΠΝΟ. Η Ομοσπονδία με σημερινή της ανακοίνωση το διέψευσε.
Στη πρώτη γραμμή του απεργοσπαστικού μετώπου κυβέρνησης - εφοπλιστών, βρίσκεται βέβαια και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτοντας πλέον σε ποιο στρατόπεδο βρίσκεται. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι αφού αφορίζουν το «κοινωνικό αυτοματισμό» και τάχα υπερασπίζονται το «ιερό» δικαίωμα στην απεργία, στο δια ταύτα χαρακτηρίζουν την απεργία των ναυτεργατών «τιμωρία για τους αγρότες της Κρήτης»! Αποφαίνονται ότι «οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων της Κρήτης μετατρέπονται σε ομήρους» και αξιώνουν «να διευκολυνθεί άμεσα η μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης» δίνοντας το σύνθημα για καταστολή της απεργίας!
Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών απέστειλε σήμερα εξώδικο στον υπουργό, αξιώνοντας την δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας».
Σήμερα το βράδυ, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ναυτιλίας και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβερνητική δημαγωγία «χτύπησε κόκκινο»,  προκαλώντας την απάντηση - καταγγελία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger