Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Πώς γίνεται η ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Με ποια άλλα προγράμματα και υπηρεσίες θα συνδεθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα εισοδηματικά κριτήρια και τι ποσό αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο. Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις.
Πώς γίνεται η ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Πρόκειται για τη μόνιμη και πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού, καθώς μέχρι πρότινος ίσχυσαν δύο πιλοτικά προγράμματα για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων. Πλέον, όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μπορεί να καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους και κατ’ επέκταση, ακόμη περισσότερους πολίτες και μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και των τελευταίων υπαλλήλων από δήμους ανά την επικράτεια. Στη συνέχεια πρέπει να ρυθμιστούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν την προγενέστερη, πιλοτική λειτουργία του ΚΕΑ και βέβαια να εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Ο θεσμός αφορά πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα λάβουν:
• Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ το μήνα.
• Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ το μήνα.
• Για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.
Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Παράλληλα, αναμένεται να συνδεθούν με προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους, αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Από το συνολικό ποσό, στόχος των υπηρεσιών πρόνοιας είναι το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, ενώ για το υπόλοιπο 50%, να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης, μέσω τραπεζικού συστήματος ή / και μέσω χρεωστικής κάρτας από ΑΤΜ.

Τα κριτήρια ένταξης

Η ένταξη στο ΚΕΑ προϋποθέτει οι δικαιούχοι να πληρούν εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις:
α. Ακίνητη περιουσία
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία
1. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα), δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
2. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τλ., δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτηση:
* Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.200 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη, ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
* Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ
* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ, γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού, το οποίο υπέβαλε την πλέον πρόσφατη φορολογική δήλωση ή από τον / τη σύζυγό του:
- Είτε απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr.
- Είτε μέσω των Δήμων ή το ΚΕΠ του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger