Ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων σε Ελλάδα και Ισπανία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Γερμανών τον Ιανουάριο. Μπαράζ προσφορών από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Τουρκίας. Πώς διαμορφώθηκαν οι τάσεις.
Στα πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην Ελλάδα και την Ισπανία δείχνουν να επικεντρώνουν τις αναζητήσεις τους οι Γερμανοί, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κράτηση για το φετινό καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει από δεδομένα που συνέλεξε η εταιρεία TrevoTrend, αναφέρονται στο διάστημα 9-22 Ιανουαρίου και αφορούν σε αναζητήσεις ξενοδοχείων που έκαναν Γερμανοί στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων Traveltainment (χρησιμοποιείται από τα ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας) καθώς και άλλες μηχανές κρατήσεων. Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία αναφέρονται σε αναζητήσεις και όχι απαραίτητα κρατήσεις. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικά των τάσεων που διαμορφώνονται αυτό το διάστημα στη γερμανική αγορά.
Στα συγκεκριμένα στοιχεία βασίζεται ο δείκτης «Hotelometer». που έχει δημιουργήσει η έγκυρη σε θέματα της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς ηλεκτρονική έκδοση fv. Σύμφωνα με αυτά, οι περισσότερες αναζητήσεις (54%) που έγιναν στο συγκεκριμένο διάστημα για διακοπές στην Ελλάδα αφορούσαν ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων. Η συγκεκριμένη κατηγορία ξενοδοχείων, μάλιστα, εμφανίζεται σταθερά η δημοφιλέστερη αυτή τη στιγμή στη γερμανική αγορά, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.
Στο ίδιο διάστημα, εμφανίζεται να υποχωρεί ελαφρά η ζήτηση για ελληνικά ξενοδοχεία 4+ αστέρων και να ενισχύεται, αντίστοιχα, η ζήτηση για τις μονάδες πέντε αστέρων. Έτσι, στην ίδια περίοδο (9-22 Ιανουαρίου) οι αναζητήσεις για ξενοδοχεία 4+ αστέρων αντιπροσώπευαν το 10% έναντι 11% το αμέσως προηγούμενο δεκαπενθήμερο ενώ η ζήτηση για μονάδες πέντε αστέρων αντιστοιχούσε στο 13% των αναζητήσεων (έναντι 12% το προηγούμενο 15νθήμερο).
Πρώτα σε ζήτηση εμφανίζονται και τα  ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων της Ισπανίας, τα οποία προσέλκυσαν το 53% των συνολικών αναζητήσεων για διακοπές στη μεγάλη ανταγωνίστρια της Ελλάδας.

Η Τουρκία

Σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια στιγμή, βρίσκεται η αντεπίθεση των ξενοδοχείων πέντε αστέρων της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαπολύσει μπαράζ προσφορών προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία και να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τα τετράστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα δέκα δημοφιλέστερα τουρκικά ξενοδοχεία, το συγκεκριμένο διάστημα συγκαταλέγονται 6 μονάδες πέντε αστέρων, ενώ πεντάστερο είναι και αυτό που φιγουράρει πρώτο σε αναζητήσεις μεταξύ των τουρκικών ξενοδοχείων.
Την ίδια στιγμή, στην κατάταξη των δέκα δημοφιλέστερων ελληνικών ξενοδοχείων συναντάμε μόλις μία μονάδα πέντε αστέρων, ενώ το ισπανικό τοπ 10 περιλαμβάνει μόνο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.
Η σχετική κατάταξη των ξενοδοχείων στις τρεις χώρες με βάση τις αναζητήσεις που έγιναν γι’ αυτά αποτυπώνει την ίδια στιγμή τα επίπεδα του ανταγωνισμού αλλά και την ισχυρή πίεση που δέχονται τα ξενοδοχεία της Τουρκίας.
Από τα έξι τουρκικά ξενοδοχεία πέντε αστέρων που συγκαταλέγονται στα δέκα δημοφιλέστερα για διακοπές στην Τουρκία,  το κόστος του πακέτου για ένα άτομο ξεκινάει από τα 650 ευρώ και φθάνει μέχρι τα 961 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές στα δημοφιλέστερα τουρκικά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων ξεκινούν από 538 ευρώ/άτομο και ανεβαίνουν μέχρι τα 789 ευρώ/άτομο για τις ακριβότερες μονάδες 4+ αστέρων.
Εντελώς διαφορετική εμφανίζεται η εικόνα για τα ισπανικά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, που  δείχνουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων Γερμανών. Έτσι, σε μόλις ένα ξενοδοχείο αυτής της κατηγορίας το κόστος του πακέτου διαμορφώνεται κάτω από τα χίλια ευρώ (941 ευρώ/άτομο) ενώ στα υπόλοιπα εννιά του ισπανικού Τοπ 10 οι τιμές ξεκινούν από 1.022 ευρώ/άτομο και ανεβαίνουν μέχρι τα 1.592 ευρώ (ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην περιοχή Cala Mezquida).

Το ελληνικό Τop 10

Σε ό,τι αφορά το Τop 10 των δημοφιλέστερων ελληνικών ξενοδοχείων (για το διάστημα 9-22 Ιανουαρίου πάντα), σε μόλις δύο ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων το κόστος διαμονής διαμορφώνεται κάτω από τα 1.000 ευρώ (886 και 845 ευρώ ανά άτομο αντίστοιχα). Στα υπόλοιπα, οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 1.150 ευρώ ανά άτομο, ενώ στα δύο δημοφιλέστερα  ξενοδοχεία του ελληνικού Τop 10 (στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης και τη Ρόδο), το κόστος του πακέτου φθάνει τα 1.450 ευρώ/άτομο.
Το γεγονός, μάλιστα, πως τα δύο δημοφιλέστερα μεταξύ των Γερμανών ελληνικά ξενοδοχεία είναι και τα ακριβότερα της κατηγορίας τους αποδεικνύει πως οι Γερμανοί ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά για κάτι που θεωρούν ότι αξίζει τα λεφτά του.