Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Διάλυση των ψεύτικων ειδήσεων για τη Βενεζουέλα: Η Συνέλευση Δεν Ακυρώθηκε, Κανένα Πραξικόπημα, Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Εθνοσυνέλευση περιφρόνησε το Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2016

Διάλυση των ψεύτικων ειδήσεων για τη Βενεζουέλα:

Η Συνέλευση Δεν Ακυρώθηκε, Κανένα Πραξικόπημα, Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Εθνοσυνέλευση περιφρόνησε το Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2016
asamblea_nacional
Καθώς οι συνήθεις ύποπτοι επιτίθενται στη Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας για τη σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι έγινε «πραξικόπημα» και ότι η χώρα έχει πέσει σε δικτατορία, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε αυτήν την απόπειρα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Μετά από έφεση που κατέθεσε η Venezuelan Corporation of Petroleum με το άρθρο 33 του Οργανικού Νόμου Υδρογονανθράκων, για τη δημιουργία κοινοπραξιών, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, εφόσον η Εθνοσυνέλευση εξακολουθεί να περιφρονεί το Σύνταγμα, το ανώτατο δικαστήριο θα «διασφαλίσει το κράτος δικαίου» και θα ασκήσει τις εξουσίες του κοινοβουλίου, όπου είναι απαραίτητο.
«Εφ ‘όσον η ασέβεια και ακυρότητα των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης εξακολουθεί να υφίσταται, αυτό το Συνταγματικό  Δικαστήριο θα εξασφαλίσει έτσι ώστε οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες να ασκούνται άμεσα από αυτό το Δικαστήριο ή το σώμα που μπορεί να εξασφαλίσει το κράτος δικαίου», αναφέρεται στην απόφαση.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια καταδίκη λέγοντας ότι η «η απόφαση της 29ης Μαρτίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας… σφετερίζεται (ίστηκε) την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος είχε «εκλεγεί» πρόεδρος του κοινοβουλίου από τους συναδέλφους νομοθέτες της αντιπολίτευσης  παρά την απόφαση, το περιέγραψε ως «πραξικόπημα» και κάλεσε το δικαστήριο να αποκηρυχθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ και σύμμαχος της αντιπολίτευσης Luis Almagroαποκάλεσε την απόφαση «αυτο-πραξικόπημα», ενώ το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τη χώρα. Στο Twitter, κυκλοφορούσε η φράση «coup d’etat» αν και στους δρόμους της Βενεζουέλας όλα κυλούσαν ήρεμα και χωρίς καμιά κυβερνητική διακοπή.
Αν και οι αντιδράσεις ήταν άφθονες, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν ήταν στην πραγματικότητα κάτι καινούριο, ούτε συνεπάγεται τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης της χώρας και των αρμοδιοτήτων της.
Να τι πραγματικά συμβαίνει.
H Εθνοσυνέλευση αψηφά το Συντάγμα από το 2016
Την 5η Ιανουαρίου, 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε την Εθνοσυνέλευση σε παραβαση καθηκόντων έναντι του Συντάγματος για την ορκωμοσία τριών  νομοθετών της αντιπολίτευσης των οποίων οι εκλογές είχαν προσωρινά ανασταλεί για εκλογικές παρατυπίες στην πολιτεία Αμαζόνας. Δεδομένου ότι λειτουργούσε με μη πιστοποιημένα άτομα που ενεργούσαν ως νομοθέτες, το δικαστήριο έχει πει ότι όλες τις δράσεις της συνέλευσης είναι παράνομη.
Οι υποψήφιοι του Αμαζόνας προσπάθησαν να εξαγοράσουν ψήφους
Υπάρχουν ηχογραφήσεις στις οποίες η τότε γραμματέας της Κυβέρνησης της Αμαζόνας, Victoria Franchi, προσφέρει χρηματικά ποσά σε ομάδες ανθρώπων για να ψηφίσουν για τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο ανέστειλε τα αποτελέσματα των εκλογών από αυτή την πολιτεία. Ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση αψήφησε αυτήν την απόφαση και τους όρκισε ως βουλευτές.
Η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη λειτουργία της εύκολα, αλλά αρνήθηκε
Σύμφωνα με το συνταγματικό δικηγόρο Enrique Tineo Suquet, η Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε εύκολα να επιλύσει το νομικό καθεστώς του, ζητώντας από τον Πρόεδρο του σώματος για μια συνέλευση ώστε να καθαιρεθούν οι τρεις νομοθέτες και εν συνεχεία να ζητήσει νέες εκλογές για αυτές τις θέσεις. O Tineo Suquet είπε ότι παρά το γεγονός αυτό, η συνέλευση αποφάσισε να συνεχίσει να αψηφά το Σύνταγμα.
Όλα υπάρχουν στο Σύνταγμα: Η Εθνοσυνέλευση δεν καταργήθηκε
Το άρθρο 336.9 του συντάγματος της χώρας δίνει εξουσίες στο Συνταγματικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την επίλυση κάθε κατάστασης που μπορεί να προκύψει μεταξύ των κρατικών εξουσιών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, οι λειτουργίες της συνταγματικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου περιλαμβάνει τις δράσεις «για την επίλυση των συνταγματικών διαμαχών που προκύπτουν μεταξύ κάποιου από τα όργανα της Κρατικής Εξουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger