Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Εθιμα που δεν ξέρατε για την 25η Μαρτίου

ανακαινιση σπιτιου, ενημερωση, επιδοτηση, ανακινιση καταστηματος, διακοσμηση, ενεργειακη αναβαθαμιση, ξενοδοχεια, energeiakh anabathmisi, meletes, ksenodoxeia, skepes, anakainish, anakainish spitiou, anakainish katasthmatos

Η 25η Μαρτίου είναι εδώ μαζί μας σήμερα όλη τη μέρα, για αυτό η ομάδα της Recons κάνει αφιέρωμα σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή, για να τιμήσει με τη σειρά της, ολόκληρη αυτή τη μέρα! Η 25η Μαρτιού σηματοδοτεί στις καρδιές μας πως το Πάσχα πλησιάζει!
Ο διττός της χαρακτήρας  την καθιστά τη σημαντικότερη εθνική εορτή και μία απο τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας!

Τι  λοιπόν, γιορτάζουμε; Αρχικά, για τους χριστιανούς γιορτάζεται η αναγγελία της ενανθρώπισης του Θεού και η διαβεβαίωση για την απολύτρωσή τους από τα δεινά της πλάνης, του σκότους και της κατάπτωσης, καθώς εκείνη την ημέρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε Μαρία την Παρθένο ότι είναι ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες και έχει επιλεγεί ως η μητέρα του Ιησού Χριστού.
Πολλά χρόνια αργότερα όμως, εκείνη την ίδια μέρα Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1821 ευλόγησε στη Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης. Επειτα από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, η επανάσταση οργανώθηκε, και η ελευθερία έπαψε να είναι ένα μακρινό όνειρο.
Εκτός απο τις παρελάσεις και τις ειδικές γιορτές του Ευαγγελισμού, είναι κάποιος περιοχές τηε Ελλάδας που έχουν ιδιαίτερα και πρωτότυπα έθιμα για να γιορτάσουν αυτή τη διπλή γιορτη!
Η λαμπαδηφορία στη Σκιάθο
Τα τελευταία χρόνια στο όμορφο νησί της Σκιάθου, αναβιώνουν τα έθιμα «εωθινό» και «λαμπαδηφορία» από τον δήμο, την τοπική ομάδα Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και το Πνευματικό Κέντρο των εκκλησιών της Σκιάθου. Το εωθινό σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του νησιού και γινόταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 5 η ώρα το πρωί. Ψέλνονταν τα ίδια εμβατήρια με αυτά του εθίμου της λαμπαδηφορίας, καθώς και ύμνοι της Εκκλησίας προς τιμήν της απελευθέρωσης του γένους.
Η λαμπαδηφορία, από την άλλη, γινόταν το βράδυ στις 8 η ώρα ανήμερα της 25ης, όπου μαθητές και ενήλικες ξεχύνονταν στους δρόμους του νησιού με λαμπάδες και κεριά, ψάλλοντας εμβατήρια. Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, αλληγορώντας το άγιο φως με το φως της ελευθερίας.ανακαινιση σπιτιου, ενημερωση, επιδοτηση, ανακινιση καταστηματος, διακοσμηση, ενεργειακη αναβαθαμιση, ξενοδοχεια, energeiakh anabathmisi, meletes, ksenodoxeia, skepes, anakainish, anakainish spitiou, anakainish katasthmatos
Η Βαγγελίστρα
Σε αυτό το χωριό της Κεφαλλονιάς, την προηγούμενη μέρα οι άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία και σ’ ένα πανέρι τοποθετούσαν τέσσερα μικρά ψωμιά, έναν μεγάλο άρτο, ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί, για να εκκλησιαστούν. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έπαιρναν πίσω τον μεγάλο άρτο, τον οποίο έκοβαν σε κομμάτια και τον μοίραζαν στους πιστούς, αφήνοντας  το ψωμί, το λάδι και το κρασί στον ναό.
Οταν ολοκληρωνόταν ο εσπερινός, λαμβάνει χώρα ολονυχτία, όπου οι κάτοικοι του χωριού έφερναν μπαρούτι από τον Μοριά και έριχναν πυροτεχνήματα. Στο κελί της εκκλησίας και όπου αλλού υπήρχε κόσμος μοιραζόταν φαγητό.
Επιπλέον,  τη συγκεκριμένη μέρα απαγορεύεται οι Κεφαλονίτες να βάλουν στο σπίτι τους λουλούδια ή χόρτα, διότι τον επόμενο χρόνο θα βρουν μέσα του φίδι, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.
Στο Ρουμλούκι της Ημαθίας
Ακόμη, κάνοντας ιστορική αναδρομή συναντάμε την περιοχή Ρουμλούκι, όπου η 25η Μαρτίου θεωρούταν μεγάλη εθνική και θρησκευτική γιορτή για τους κατοίκους της, οι οποίοι έπρεπε απαραιτήτως να εκκλησιαστούν και κανείς μα κανείς δεν εργαζόταν.Για όσους δε γνωρίζουν, η λέξη ρουμλούκι σημαίνει ελληνότοπος . Το τοπωνύμιο αυτό δόθηκε από τους Τούρκους κατακτητές, υποδεικνύοντας την αναγνώριση ως προς τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στην περιοχή και η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό έγινε από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Σήμερα, Ρουμλούκι εννοούμε το τμήμα του κάμπου της Ημαθίας που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας .
Τα Καλάβρυτα
Καλάβρυτα λοιπόν. το μέρος όπου στις 25 Μαρτίου πραγματοποιείται τρισάγιο στο Πανελλήνιο Ηρώο των Αγωνιστών του 1821, συνδυασμένο, όπως σε όλη την Ελλάδα, με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων, ανάκρουση του Εθνικού Υμνου, δοξολογία στον προαύλιο χώρο του ιστορικού Ναού της Μονής Αγίας Λαύρας και απαγγελία πανηγυρικού λόγου.
Ακολουθεί παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών, καθώς και απονομή επάθλων στους νικητές του ποδηλατικού γύρου Θυσίας στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα, αφού στις 24 του μήνα ο ηγούμενος της μονής συνηθίζεται να παραδίδει το λάβαρο της επανάστασης και ένα στεφάνι δάφνης  στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθούν στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα Παλαιών Πατρών Γερμανός και στις 25 να επιστραφούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger