Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Δάνειο 3-6 δις ευρώ προς την Ελλάδα συζητά το ΔΝΤ

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται προς την κατεύθυνση της επανασυμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Σε μία αλλαγή στάσης η οποία μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη συμμετοχή του, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια, ανέφεραν δύο πηγές, καθιστώντας πιο εύκολο για το Ταμείο να δικαιολογήσει την συμμετοχή του στις χώρες μέλη του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσό που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 3-6 δισ. ευρώ, αναφέρει μία εκ των πηγών, σε σχέση με τα 29 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2012.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ πως της ζήτησε να σταθεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, δεν προχώρησε σε διάψευση.
Αντιθέτως, αφού ανέφερε ότι οι επαφές του με την κ. Λαγκάρντ είναι διαρκείς, δύσκολες αλλά ειλικρινείς και έντιμες, παραδέχθηκε πως ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
“Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger