Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Πώς ένας σκύλος άλλαξε τη ζωή ενός 7χρονου με αυτισμό

Μέχρι τα 5 του ο Joel δεν μιλούσε καθόλου ενώ συχνά γινόταν βίαιος
Ο 13χρονος σήμερα Joel Sayer από την Κορνουάλη διαγνώστηκε στα 7 του χρόνια με σοβαρό αυτισμό αλλά και κάποια άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία τον “εγκλώβισαν” μέσα στο σπίτι. Δεν έβγαινε ποτέ έξω καθώς φοβόταν, δεν μιλούσε στους ανθρώπους και γενικά δεν είχε μια φυσιολογική ζωή. Μέχρι τα 5 του μάλιστα δεν μιλούσε καθόλου, ενώ συχνά γινόταν βίαιος.
Σε μια από τις επισκέψεις τους στον παιδίατρο, οι γονείς του μικρού άκουσαν για τους σκύλους που βοηθούν άτομα με διάφορα προβλήματα, τα σκυλιά-θεραπείας, όπως λέγονται. Ο γιατρός τους συμβούλεψε να σκεφτούν σοβαρά την υιοθεσία ενός τέτοιου σκύλου. Λίγο καιρό μετά ήρθαν σε επαφή με το σωματείο Dogs For Good που εκπαιδεύει σκύλους για να βοηθούν αυτιστικά παιδιά.
Έτσι ήρθε ο Caddie σπίτι τους, ένα υπέροχο σκυλάκι λαμπραντόρ, 6 χρόνων. Ο Joel από την πρώτη στιγμή τον λάτρεψε. Μαζί έπαιζαν, μαζί έπεφταν για ύπνο, μαζί ανακάλυπταν τον κόσμο από την αρχή. Βήμα βήμα, αλλά μαζί. Η 52χρονη μητέρα του Joel μιλώντας για αυτή την υπέροχη σχέση θα πει: “Ή ζωή μας άλλαξε τελείως από τότε που ήρθε σπίτι μας ο Caddie. Στην αρχή ο μικρός καθόταν και τον παρατηρούσε για ώρες. Κάποια στιγμή τον ενθάρρυνα να βγει έξω στον κήπο να παίξει μπάλα μαζί του. Και το έκανε. Με τον καιρό άρχισε να θέλει να βγαίνει έξω και να γίνεται κοινωνικός. Μαζί με τον Caddie φυσικά, ο οποίος αποδείχτηκε ο φύλακας-άγγελός του”.
Αλλά και ο 13χρονος Joel έχει συνειδητοποιήσει την αλλαγή της ζωής του: “Η ζωή μου είναι καλύτερη. Είμαι ευτυχισμένος. Δεν είναι μόνο ο καλύτερος φίλος μου αλλά ο φύλακας-άγγελός μου. Με κρατάει ήρεμο και ασφαλή. Τον αγαπάω πολύ. Η σκέψη μου είναι συχνά μπερδεμένη και συχνά δυσκολεύομαι να σκεφτώ αλλά όταν είναι δίπλα μου ο Caddie, είμαι μια χαρά”, θα πει.
Τα χρόνια που ακολούθησαν από τη μέρα που ήρθε ο σκύλος στο σπίτι, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τον Joel καθώς απολαμβάνει τις βόλτες με την οικογένειά του, τις ασκήσεις του στην πισίνα, ακόμα και την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο Caddie είναι πάντα δίπλα του. Πρόσφατα ο σκύλος επιλέχτηκε για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό με τα Super Dogs που διοργανώνει το Kennel Club και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βρετανία. Ο Joel είναι σίγουρος ότι ο Caddie θα νικήσει και θα κερδίσει τον τίτλο του Super Dog.
Η ερευνήτρια Gretchen Carlisle του Πανεπιστημίου του Μισούρι μελέτησε την επίδραση που ασκεί η απόφαση απόκτησης σκύλου στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό και βρήκε ότι στα οφέλη της περιλαμβάνονταν η συντροφικότητα, η ανακούφιση από το στρες και η εκμάθηση της υπευθυνότητας από τα παιδιά. Η ίδια μάλιστα θα πει: “Τα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος συχνά δυσκολεύονται στην επικοινωνία με άλλους, πράγμα που καθιστά δύσκολο το να αναπτύξουν φιλίες. Μπορούν, όμως, να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την αλληλεπίδρασή τους με σκυλιά, τα οποία προσφέρουν αγάπη και συντροφικότητα άνευ όρων”,
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger