Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Εκτός προγράμματος λόγω... κριτηρίων από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

«Διπλό χτύπημα» για απόρους συνιστούν ορισμένα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί ως αυστηρή προϋπόθεση προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Οι αυστηρές προϋποθέσεις έχουν θέσει εκτός οικογένειες που διαμένουν μαζί με τους παππούδες, αλλά πλέον έχουν μείνει με άδεια χέρια χωρίς καμία πηγή βιοπορισμού, ακόμη και για τον επιούσιο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Μείζον κοινωνικό θέμα προκύπτει για αρκετές οικογένειες απόρων στο Βόλο που απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καθώς έχασαν την ελάχιστη αυτή οικονομική ενίσχυση, επειδή στα δικαιολογητικά που κατέθεσαν μπορεί να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα, εμφανίζονται όμως ως «φιλοξενούμενοι» συγγενικών προσώπων. Ο αποκλεισμός τους ωστόσο δεν ήταν το «μοναδικό χτύπημα», αφού είχε προηγηθεί ο τερματισμός χορήγησης της κάρτας σίτισης, που ήταν για εκείνους προϋπόθεση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΚΕΑ.
Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες. Για «ψύλλου πήδημα» και ειδικότερα για ορισμένα μεροκάματα που δηλώθηκαν στην εφορία, ή για οίκημα που είναι ξενοίκιαστο αλλά είναι δηλωμένο στο όνομα του συζύγου, προέκυψε κόλλημα κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης και τελικά οι ενδιαφερόμενοι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Οι θιγόμενοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πρόνοιας του Δήμου Βόλου στο πρώην δημαρχείο της Νέας Ιωνίας αλλά αποχωρούν με σκυμμένο κεφάλι και γεμάτη απογοήτευση αφού το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο όπως τους εξηγείται και δεν μπορούν να παραβλεφθούν.
Ετσι υπάρχουν οικογένειες που πλέον έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα, αλλά ούτε καν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ορισμένα τρόφιμα που είχαν μέχρι πρότινος μέσω της κάρτας σίτισης να αγοράσουν.
Σημειώνεται πάντως πως το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ. Υπάρχει πίνακας μάλιστα που οριοθετεί το συγκεκριμένο όριο στα 4.800 ευρώ, εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, και αντίστοιχα στα 7.200, στα 8.400, στα 9.600, στα 10.800, στα 12.000 και στα 13.200 ευρώ, ανά είδος νοικοκυριού.
Εάν διαπιστωθεί, μετά την υποβολή της αίτησης, από τις μηνιαίες διασταυρώσεις που θα γίνουν, ότι εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται κάποια από τα κριτήρια, η πράξη έγκρισης ανακαλείται αυτομάτως.
Τα στοιχεία της αίτησης μπορούν να τροποποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, είτε από τον δικαιούχο απευθείας, είτε από τους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των δήμων.
Στις 28 Φεβρουαρίου πάντως, έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σε αυτόν τον μήνα, εγκρίθηκαν για τη Μαγνησία 1300 περίπου αιτήσεις ενώ πανελλαδικά πήραν «πράσινο φως» συνολικά αιτήσεις 154.027 δικαιούχων νοικοκυριών που αντιστοιχούν σε 354.640 ωφελούμενους, δηλαδή στο 50% όσων θα πάρουν το ΚΕΑ μέχρι το τέλος 2017, με βάση την εμπειρία, όπως τονίζεται, από το Υπουργείο Εργασίας.
Σήμερα Τρίτη μάλιστα 7 Μαρτίου, η ΗΔΙΚΑ θα αναρτήσει τα ποιοτικά στοιχεία του πρώτου μήνα. Στους δικαιούχους θα καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται στα τέλη Μαρτίου, και αυτό θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε μήνα για τους νέους δικαιούχους. Η πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει και θα παραμείνει ανοιχτή και η υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger