Η Τουρκία απαγόρευσε την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Άγκυρα, αναστέλλοντας της "πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία", σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η "The Guardian", καθώς η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmus ανακοίνωσε, επίσης, πως ο εναέριος χώρος της Τουρκίας θα κλείσει για τους Ολλανδούς διπλωμάτες, απαντώντας στην απαγόρευση, από πλευράς της Ολλανδίας, σε προεκλογικές ομιλίες Τούρκων υπουργών στη χώρα, στο πλαίσιο του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Όπως είπε ο Kurtulmus, ο Ολλανδός πρέσβης που λείπει από τη χώρα, δεν επιτρέπεται να γυρίσει στην Τουρκία. 
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μετά από τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας, μεταξύ των οποίων το "πάγωμα" όλων των επαφών, η αναστολή όλων των αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: "Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εαν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό".
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός για την Ε.Ε., Omer Celik, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της Ε.Ε., είχε πει ότι "η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς".
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Kurtulmus δήλωσε χαρακτηριστικά: "Υπάρχει κρίση και μάλιστα πολύ βαθιά. Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε αυτήν την κρίση, ούτε την φέραμε σε αυτό το σημείο". 
"Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα", τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
"Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο", τόνισε. "Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν", συμπλήρωσε.
Άλλωστε, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, απείλησε με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας, διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση, ο Erdogan κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία για "ανελέητη" υποστήριξη της τρομοκρατίας. 
Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο, ο Erdogan χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση "απομεινάρι των Ναζί και φασίστες", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ