Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Unfollow: Αν σε πάρει η κατηφόρα ...


Του Γιώργου Γιαννακέλλη

Εμετικό το εξώφυλλο του Unfollow, και απαράδεκτη η παρέμβαση του υπεύθυνου έκδοσής του να προσπαθεί να το δικαιολογήσει με «επιχειρήματα» που προκαλούν κατάγματα στην νοημοσύνη μας. 

Σήμερα, πραγματικά βλέποντας στο διαδίκτυο το καινούργιο τεύχος του ... πήγαμε αδιάβαστοι. Τσουβαλιάζει στην εικόνα του –ας μην ξεχνάμε την δυναμική που έχει η φωτογραφία ενός εξωφύλλου- τους ναζί του Μιχαλολιάκου με όσους θεωρεί ότι είναι υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, με την αιτιολογία του αρχισυντάκτη του, γι' αυτή την επιλογή, να μας αφήνει άφωνους: «Ε, τους βάλαμε μαζί σ΄ ένα εξώφυλλο. Αφού αυτό συμβαίνει, τι θέλετε τώρα;».

Προσωπικά αυτό με αιφνιδίασε και πιστεύω και αρκετούς ακόμα που έτυχε να είμαστε αναγνώστες του περιοδικού. Μάλιστα εμείς το θεωρούσαμε ένα αρκετά αξιόλογο έντυπο και σαν μπλογκ έχουμε παραθέσει πολλά άρθρα από αυτό. (Κάποια στιγμή σταματήσαμε να δημοσιεύουμε κείμενα του γιατί συντάκτρια του επικοινώνησε μαζί μας, ζητώντας να μην κάνουμε αναδημοσιεύσεις γιατί πλήττεται η κυκλοφορία του. Φυσικά σεβαστήκαμε αυτή την επιθυμία).

Προφανώς μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το αισχρό και χυδαίο αυτό εξώφυλλο -αντάξιο της φυλλάδας του Στέφανου Χίου, ένα σκαλοπάτι κάτω απ’ το επίπεδο της «Αυριανής» δηλαδή- το στέλεχος του  Unfollow, Αυγουστίνος Ζενέκος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook υπερασπίζεται την επιλογή του, με εξυπνακισμούς, υποτιμώντας στην κυριολεξία την νοημοσύνη μας.

Ας δούμε ολόκληρη την ανάρτησή του -ένα κράμα αλήτικης φρασεολογίας, εγκεφαλικών κατασκευασμάτων, και απουσίας πολιτικού σκεπτικού- προτού την σχολιάσουμε (Οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Κοιτάξτε, βασικά, ούτε καμία ρήξη θα κάνουμε εμείς ως κυρίαρχη κίνηση με την ευρωζώνη, ούτε κίνημα υπάρχει, ούτε κανένας θα ψηφίσει την αντιμνημονιακή Αριστερά να γίνει κυβέρνηση.

Το μόνο ζήτημα λοιπόν είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτό που θα έρθει ως έξωθεν επίπτωση ή επιβολή.

Ο μόνος που είναι στοιχειωδώς λαοφιλής και ικανός είναι ο Τσίπρας. Μόνο αυτός μπορεί να πείσει μια μερίδα του κόσμου ότι ένα Grexit είναι «εθνική περηφάνια».

Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί, δεν του βγαίνει αυτό το παραμύθι, πώς να το κάνουμε;
Δυστυχώς ο Τσίπρας είναι κι αυτός κυνικός που κοιτάει μόνο την πολιτική του επιβίωση. Ε, τι να γίνει, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Την ίδια στιγμή, πάνε να βγάλουνε κέρδος από την αναμπουμπούλα και άλλοι: Ένας κκε-μαγαζάκι-γωνία-δεν-πα-να-γαμιέστε-ο-λαός-στην-εξουσία.

Ένας που δεν πολυέλεγε για δραχμή όσο ήταν υπουργός, ούτε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 15 το πολυέλεγε, αλλά του κόλλησε τη ρετσινιά ο ΣΚΑΪ κι είπε να το εκμεταλλευτεί.

Μία τηλεευαγγελίστρια της Εθνικής Δικαιοσύνης που-της-έδωσε-εντολή-ο-ελληνικός-λαός-να-σας-πάω-όλους-στη-φυλακή, η οποία στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» απαντούσε «δημοκρατία» κι ένιωθε και γαμώ αλλά είδε τον Λαπαβίτσα και άλλαξε γνώμη.

Κι ένα νεοναζί λουμπεναριό που ενώ έλεγε ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή, τώρα λέει ότι «στις επόμενες εκλογές η Χρυσή Αυγή θα έχει ως βασικό πολιτικό επιχείρημα την επιστροφή στη δραχμή».

Ε, τους βάλαμε μαζί σ΄ ένα εξώφυλλο. Αφού αυτό συμβαίνει, τι θέλετε τώρα;

Αρχικά να δούμε ποιος είναι αυτός ο τύπος, ο Αυγουστίνος Ζενέκος, που υπογράφει αυτό το κείμενο. Η ιδιότητα του είναι υπεύθυνος σύνταξης του «Unfollow» -μέχρι πριν λίγο καιρό  ήμουν συνδρομητής σ' αυτό το περιοδικό- και αν πιστέψουμε τις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει στο ραδιόφωνο της ertopen η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της «Πλεύσης Ελευθερίας» «με ευθύνη και αρμοδιότητα στον τομέα της επικοινωνίας».
(Μιλάμε πάντα για το ίδιο άτομο που τώρα χαρακτηρίζει την επικεφαλή του μορφώματος που άνηκε «Μία τηλεευαγγελίστρια της Εθνικής Δικαιοσύνης που-της-έδωσε-εντολή-ο-ελληνικός-λαός-να-σας-πάω-όλους-στη-φυλακή).

Κάποια στιγμή αποφάσισε μαζί με τον υπεύθυνο του ίδιου περιοδικού Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον καπιταλιστή Μαρινάκη αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έκδοσης ενός νέου «μηνιαίου περιοδικού έρευνας», του REPORT που κυκλοφορεί σαν ένθετο με την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Γιατί το έκαναν; Εμείς δεν γνωρίζουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ανήκουν στους δημοσιογράφους οι οποίοι «στη δημοσιογραφική αργκό ονομάζονται "εργολάβοι". Πρόκειται για εκείνους τους "δημοσιογράφους" που αναλαμβάνουν για λογαριασμό συγκεκριμένων πολιτικοιοκονομικών συμφερόντων να στοχοποιήσουν επιχειρηματίες, πολιτικούς ή κόμματα, για να τους αναγκάσουν σε κάποιου είδους "ντηλ". Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου "εργολάβου": η επιδεξιότητά του να "πλάθει" λαϊκές συνειδήσεις και η ικανότητά του να κάνει συνεχώς κωλοτούμπες», όπως έγραφαν οι ίδιοι σχολιάζοντας την δημοσιογραφική διαδρομή ενός άλλου συναδέλφου τους. Του Γιώργου Τράγκα,

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου πάντως έχει άλλη άποψη γι’ αυτούς τους «λειτουργούς της ενημέρωσης». Στη συνέντευξή της που αναφέραμε μας λέει ότι αυτά τα πρόσωπα επιχείρησαν να διεισδύσουν και να αποκτήσουν επιρροή στο πολιτικό μόρφωμα της μόρφωμα και όταν δεν το κατάφεραν «ξεπούλησαν την δημοσιογραφική τους ανεξαρτησία», επιλέγοντας να μπουν στην εργοδοσία ενός μεγάλου μιντιακού ομίλου. Του Μαρινάκη. 

Την προσωπική μου άποψη γι΄αυτό το θέμα, το ότι δηλαδή δυο δημοσιογράφοι που παρουσιαζόταν αντισυστημικοί, με αντικαπιταλιστικό μανδύα επέλεξαν να σιτίζονται από το ταμείο ενός ολιγάρχη την διατύπωσα στην ανάρτηση «ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ: Ενα φλερτ που εξελίσσεται σε φλογερό ειδύλλιο - Περί αστικής δημοσιογραφίας» και θα ήταν πλεονασμός να την επαναλάβω. Οπότε πάμε να σχολιάσουμε το πόνημα του υπεύθυνου σύνταξης του περιοδικού.

Προσπερνάμε το αυτονόητο ερώτημα γιατί στην φωτογραφική σύνθεση δεν περιέλαβε και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και την ηλίθια δικαιολογία -που δεν έχει καμιά πραγματική βάση- ότι όλοι οι πολιτικοί που απεικονίζονται στο εξώφυλλο του "Unfollow" έχουν κοινή πολιτική ταύτιση στο θέμα του νομίσματος.

Ας μας απαντήσει όμως ο κ. Ζενέκος. Τι είδους πολιτική ανάλυση είναι και που βασίζεται όταν μας γράφει "ούτε κίνημα υπάρχει, ούτε κανένας θα ψηφίσει την αντιμνημονιακή Αριστερά να γίνει κυβέρνηση". 
Ναι σίγουρα σήμερα το εργατικό κίνημα δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που απαιτείται στην βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Κοχλάζει όμως σε πλατιές μάζες η οργή και η αγανάκτηση. 
Εχει κληρονομικό χάρισμα, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού και προβλέπει ότι αποκλείεται ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός (όμως έγινε τον Δεκέμβρη του 2008) να προκαλέσει λαϊκό ξεσηκωμό, με διαφορετικά όμως αποτελέσματα; Να μην είναι δηλαδή απλώς μια νεολαιίστικη έκρηξη αλλά να βγει δυναμικά ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο, να μπολιαστεί το συνειδητό με το αυθόρμητο και να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλο το αστικό σκηνικό; 

Πέρα απ' αυτό όμως και μακριά από μας κάθε αντίληψη κοινοβουλευτικού κρετινισμού, πώς γνωρίζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος όταν γίνουν εκλογές; Εχει κάνει καμιά αξιόπιστη δημοσκόπηση -όπως αυτές που γίναν στο δημοψήφισμα- και δεν μας το λέει; Η μήπως ο ίδιος βασίζεται στο ένστικτο του και πριν 5-6 χρόνια είχε προβλέψει την θηριώδη εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Χλωμό μας φαίνεται κι αυτό.   


 «Ο μόνος που είναι στοιχειωδώς λαοφιλής και ικανός είναι ο ΤσίπραςΜόνο αυτός μπορεί να πείσει μια μερίδα του κόσμου ότι ένα Grexit είναι "εθνική περηφάνια"», μας γράφει.

Αυτό πια είναι όλα τα λεφτά. Ούτε η Ακριβοπούλου δεν θα το ισχυριζόταν. Το επικαλείται όμως σήμερα ο αρχισυντάκτης ενός περιοδικού που πριν την "αναβάθμισή του" σε στέλεχος των επιχειρήσεων Μαρινάκη, κυκλοφορούσε με εξώφυλλο την φωτογραφία Τσίπρα και τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ», ενώ είναι δεκάδες τα άρθρα του που στιγμάτιζαν τον «αρχηγικό ΣΥΡΙΖΑ».

Τώρα πώς ξαφνικά έγινε "λαοφιλής και ικανός", ο Τσίπρας, μόνο ο κ. Ζενέκος μπορεί να μας το εξηγήσει, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό μας έγραφαν στο περιοδικό τους ότι στηρίζει την διακυβέρνησή του σε ένα στενό πυρήνα ατόμων του Μαξίμου.  (Αν εννοούσε "ικανός" να υλοποιεί τις εντολές που παίρνει από τους τοκογλύφους - δανειστές του ελληνικού κράτους, με μικρές λαϊκές αντιδράσεις, θα το συζητούσαμε).

Ασε που ακούγεται σαν ανέκδοτο ο ευρωλάγνος ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του να έχουν την παραμικρή σκέψη για Grexit και επιστροφή της χώρας μας σε εθνικό νόμισμα.  Τώρα, το πώς γίνεται ο Τσίπρας να είναι "κυνικός που κοιτάει μόνο την πολιτική του επιβίωση" και ταυτόχρονα "λαοφιλής". είναι κάτι που ξεφεύγει από την δυνατότητα μας να το αντιληφθούμε. Προφανώς δεν έχουμε την πολιτική κατάρτιση του κ. Ζενέκου, όπως δεν έχουμε και τις απολαβές που λαμβάνει από το ταμείο του "ευυπόληπτου" κ. Μαρινάκη.

Τώρα τα όσα αναφέρει για ΚΚΕ, ΛΑΕ, και "Πλεύση Ελευθερίας" θα περιμένουμε αυτά τα κόμματα να το σχολιάσουν. 
Οσο για το ναζιστικό μόρφωμα είμαστε σίγουροι ότι εκεί θα ανοίγουν σαμπάνιες. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα τέτοιο έμμεσο "ξέπλυμα" από ένα περιοδικό που μάλιστα επικαλείται ότι είναι και αριστερό, δεν θα το είχαν φανταστεί. 

Γατάκια μπροστά στο Unfollow, οι κυβερνητικοί  βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο. 

Αν σε πάρει η κατηφόρα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger