Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σενάριο συμβιβασμού -Το 2019 το μαχαίρι σε συντάξεις, το 2020 αφορολόγητο

Το σενάριο του συμβιβασμού για συντάξεις και φορολογικό ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως προωθείται τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου στο 2020, ωστόσο αυτό θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι, διαφορετικά θα εφαρμοστούν οι περικοπές όλες μαζί το 2019.

Βάσει του σεναρίου εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και αυτές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθούν για το 2020.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα φορολογικά μέτρα που τοποθετούνται για το 2020 θα μεταφερθούν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν πάνε όλα τα μέτρα το 2019
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος λίγο μετά τις 19:30 ανέφερε για τα παραπάνω «Δεν πάνε όλα τα μέτρα το 2019», ενώ ερωτώμενος για το αν ισχύει το σενάριο του Bloomberg απαντούσε «περίπου» και άφηνε να εννοηθεί ότι δεν το διαψεύδει και ότι μπορεί να υπάρχει κάποια δοσολογία στις περικοπές συντάξεων – αφορολογήτου, δηλαδή όχι το 100% των συντάξεων το 2019 και όχι το 100% του αφορολογήτου το 2020.
Στο 1,8 δισ. οι περικοπές στις συντάξεις
Τι σημαίνει πρακτικά αυτός ο συμβιβασμός; Ότι τα όσα συζητιούνται τώρα με τους δανειστές για περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018, δεδομένα που ασφαλώς θα ανατραπούν αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.
Ωστόσο οι διαδικασίες για να επιτευχθεί συμφωνία και σε αυτό το σενάριο δεν είναι απλές, αφού  οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου, αν προχωρήσει, θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δανειστών.
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει και το Bloomberg το θέμα των περικοπών στις συντάξεις θεωρεί ως κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. 
Σύγκλιση με την Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν
Για επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, έκανε λόγο  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, κατά τη δσιάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής. Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.
Τι στόχο έχει το παζάρι του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, στο δείπνο των Βρυξελλών, η ελληνική αντιπροσωπία κατέθεσε προτάσεις στους δανειστές με ένα και μοναδικό στόχο. Να αποφύγει όσο μπορεί να πέσουν τα πλέον σκληρά μέτρα μέσα στο εκλογικό έτος 2019 δεδομένου ότι έχει αποδεχθεί την εφαρμογή τους και μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σενάριο προβλέπει: μείωση συντάξεων από το 2019 ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ ευρώ. Χρονική μετακίνηση για το 2020 της μείωσης του αφορολόγητου για να προκύψουν επιπέον έσοδα 1,8 δισ ευρώ, δηλαδή 1% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει νέα μέτρα για την περίοδο πριν το 2018, με άμεση εφαρμογή τώρα και αυτό για να έχει αυξημένες ελπίδες επίτευξης των στόχων του 2018 και έτσι να μην αναγκαστεί να λάβει βαρύτατα μέτρα πριν τις κάλπες του 2019, εάν φυσικά η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία.
Με αυτόν τον ελιγμό, εάν επικρατήσει τελικώς,  το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εξουδετερώσει την πρόταση των δανειστών για δημιουργία ενός μηχανισμού απόκλισης ο οποίος, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, μοιραία θα ενεργοποιηθεί  στο εκλογικό έτος 2019 και θα ρίξει φωτιά στις κάλπες, «καίγοντας» τις όποιες ελπίδες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πολιτική διάσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger