Έως 35% φτάνει η μείωση στις νέες αναπηρικές συντάξεις για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος που υπεγράφη, σύμφωνα με την "Καθημερινή". Η ανησυχία στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία είναι διάχυτη καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η απόφαση για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα αγγίξει και τις "προσωπικές" διαφορές στις αναπηρικές.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο νόμος ορίζει ότι για συντάξεις που θα κατατεθούν από τις 13/5/2016 και μετά τα άτομα με αναπηρία θα παίρνουν:
-Το 40% της εθνικής σύνταξης για ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%.
-Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.
-Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.
-Το 100% της εθνικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω.
"Σαρώνουν" όλες τις συντάξεις
Καμία σύνταξη δεν φαίνεται να γλιτώνει από την επικείμενη "λαίλαπα" η οποία προκύπτει τόσο από το Ασφαλιστικό το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί, όσο από εκείνο το οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση τους θεσμούς.
Όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, νέες, αλλά και ήδη καταβαλλόμενες, "υψηλές" αλλά και χαμηλές, κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις βρίσκονται μπροστά σε νέες περικοπές.
Αποκαλυπτική ήταν η χθεσινή μέρα για το καταστροφικό μέλλον των συντάξεων, όπως αυτό ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το ηγετικό δίδυμο του Υπ. Εργασίας, την κ. Έφη Αχτσιόγλου και τον κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Και αυτό γιατί χθες :
· Δημοσιεύτηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμό των κύριων συντάξεων όσων "βγήκαν" στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016, η οποία "δείχνει" δραματικές μειώσεις έως 25% όλες τις νέες συντάξεις, χαμηλές και ψηλές.
· Κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκαν ανοιχτά πως εξετάζεται όχι μόνο η περικοπή των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων αλλά και των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων από την 1.1.2019.
Έτσι η κυβέρνηση, λιγότερο από ένα χρόνο  μετά την αφαίρεση 1,1 δισ. ευρώ από τις τσέπες έως και 1 εκατομμυρίου  συνταξιούχων μέσα από τις εφαρμογή του α΄ γύρου περικοπών σε επικουυρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, μερίσματα, εφάπαξ (αρχής γενομένης από την 1/6/2016), διαπραγματεύεται με τους θεσμούς το β΄ γύρο περικοπών σε βάρος πάνω από ενός 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων συνολικού ύψους 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ από την 1.1.2019.
Και αυτό την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εγκύκλιο την οποία εξέδωσε χθες ο Υφυπουργός της Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι αποδοχές όσων "βγήκαν" στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016 θα είναι μειωμένες έως και 25%. Οι μειώσεις αυτές, εκτιμάται, ότι θα αφορούν κοντά στις 55.00-60.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις. Από τις περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις δεν θα γλιτώσουν ούτε ακόμα εκείνοι οι οποίοι είχαν χαμηλές αποδοχές ως μισθωτοί.
Για παράδειγμα μισθωτός 15 χρόνια ασφάλισης, ο οποίος είχε μέσες μηνιαίες αποδοχές  810 ευρώ, θα λάβει  ανταποδοτική σύνταξη 93 ευρώ συν 345 ευρώ εθνική σύνταξη.
Δηλαδή συνολικά οι συντάξιμες αποδοχές του θα φτάσουν μόλις τα 438 ευρώ έναντι 486 ευρώ που είναι σήμερα η σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης. Με άλλα λόγια η νέα σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με την αντίστοιχη παλιά.
Ενώ θα ξεκινήσει η καταβολή των μειωμένων νέων συντάξεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να "μετριάσει" τις επικείμενες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περικοπές και στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% της δαπάνης μόνο για τις κύριες συντάξεις (26 δισ. ευρώ) και στο 6% της συνολικής δαπάνης για κύριες και επικουρικές συντάξεις (30 δισ. ευρώ). 
Σύμφωνα με σχέδιο το οποίο φέρεται να έχει επεξεργαστεί το Υπ. Εργασίας προκρίνεται ένα "μεικτό" σύστημα περικοπών με τον παράλληλο ορισμό πλαφόν. Πιο συγκεκριμένα, για τις συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνάνε τα 1.000 – 1.200 ευρώ, εξετάζεται η περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" κατά 75% και της επικουρικής σύνταξης κατά 25%. Αντίθετα, για τις συντάξεις οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα κάτω των 1000-1200 ευρώ, εξετάζεται η περικοπή της "προσωπικής διαφοράς"  μέχρι και 25%. 
Ωστόσο, δεν παύει να βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το προηγούμενο σενάριο το οποίο είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση για κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" (η οποία θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων πλην ΟΓΑ) κατά 70% το 2019 και κατά 30% το 2020.
Υπενθυμίζεται πως θέση του ΔΝΤ είναι η εφάπαξ κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" από το 2019.