Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σοκ προκάλεσαν χθες τα στοιχεία τα οποία παρουσίασαν οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων για τις εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κοινωνική ασφάλιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες οι κκ Θανάσης Μπακαλέξης (διοικητής ΕΦΚΑ) και Θανάσης Καποτάς (διοικητής ΕΤΕΑΕΠ), το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ ξεπερνά τις 326.000. 
Παράλληλα, ο κ.Μπακαλέξης παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ στο α΄ πεντάμηνο του 2017, δίνοντας έμφαση στις εισπράξεις από εισφορές που ξεπέρασαν τους στόχους (σύμφωνα με τα στοιχεία  που εξέθεσε), υποτιμώντας το ρόλο των μειωμένων δαπανών. Επίσης, ο κ. Μπακαλέξης δεν έκανε καμία αναφορά στο ύψος της απορρόφησης της κρατικής χρηματοδότησης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε –μεταξύ άλλων – πως "ήδη ετοιμάζεται και θα υπάρξει αναλογιστική μελέτη και μέσα στο 2017 για τις μεταβολές που έχουμε στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης".
Εκκρεμούν πάνω από 138.000 κύριες συντάξεις 
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ Μπακαλέξης δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που εκκρεμούν στις 31/5/2017. Πριν από την ισχύ του νόμου εκκρεμούν 60.957 αιτήσεις συντάξεων και με πρωτόκολλο μετά την ισχύ του νόμου 77.942, σύνολο 138.899.
Στόχος του ΕΦΚΑ είναι  μέχρι και τον Νοέμβριο του 2017 να έχει εκκαθαριστεί το πλήθος των συντάξεων και να έχουν απομείνει χωρίς εκκαθάριση περίπου 60.000 με 70.000 συντάξεις. Ο κ. Μπακαλέξης δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση αυτών των συντάξεων.
Η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων "ουσιαστικά" ξεκίνησε από τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τον Θανάση Μπακαλέξη, διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στόχος είναι να καταβάλλονται 20.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ώστε να απορροφηθούν τα 860 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για την εκκαθάριση εκκρεμών κύριων συντάξεων.
Στο α' 15μερο εκδόθηκαν 9.000 νέες αποφάσεις για κύριες συντάξεις, σύμφωνα με το διοικητή του ΕΦΚΑ. Από χθες, όλες οι μονάδες εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων.
 
Μετά τον Νοέμβριο,  στο τρίμηνο – τετράμηνο το αργότερο θα αποδίδονται οι συντάξεις, σύμφωνα με τον Θ. Μπακαλέξη.
Στις 62.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αποφάσεις εφάπαξ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Τα ταμειακά αποθεματικά αρκούν για την ικανοποίηση τους, αν δεν φτάσει η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε.
Ο κ. Καποτάς δήλωσε πως του χρόνου τέτοια εποχή δεν θα μιλάμε για καμία εκκρεμότητα εφάπαξ.
Στις 126.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων. Το κόστος ικανοποίησής τους ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ μαζί με αναδρομικά. Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ (2,5 δισ. ευρώ για το επικουρικό και 2,5 δισ. ευρώ για ταμεία πρόνοιας).
 
Εκτενής αναφορά στα οικονομικά του ΕΦΚΑ
Όσον αφορά τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ο κ.Μπακαλέξης δήλωσε τα ακόλουθα :
"Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών, εκτός των μισθωτών της Κεντρικής Διοίκησης στο πεντάμηνο ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια 436 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 2 δισεκατομμυρίων 207 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εισπράξεις υπερέβησαν από μισθωτούς κατά 229 εκατομμύρια ευρώ το στόχο ή κατά 10,4%.
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών ανήλθαν σε 781 εκατομμύρια έναντι στόχου 808 εκατομμύρια ευρώ, υπερέβησαν κατά τα 773,78 εκατομμύρια το στόχο ή κατά 10,42%.
Οι συνολικές εισπράξεις του πενταμήνου από τους μη μισθωτούς ανέρχονται περίπου στο 1,070 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με τις εισπράξεις για την εισφορά περίθαλψης, για τον ΕΟΠΠΥ.
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών δημοσίων ανήλθαν σε 333 εκατομμύρια έναντι στόχου 405 εκατομμυρίων ευρώ, υπολείπονται του στόχου κατά 71 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ έγινε μια αστοχία 42 περίπου εκατομμύρια από παραδρομή των εκκαθαρίσεων του δημόσιου, αντί για εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ, μεταφέρθηκαν σε έσοδα υπέρ του δημοσίου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης και το ποσό αυτό θα μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ.
Ουσιαστικά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών ανήλθαν στα 350,37 εκατομμύρια έναντι στόχου 312, υπερέβησαν κατά 37 εκατομμύρια, είτε κατά 11% το στόχο και οι αποδόσεις περιουσίας εκτός από τη ΔΕΗ, ανήλθαν στα 127 εκατομμύρια έναντι στόχου 87,50 και υπερέβησαν κατά 39 εκατομμύρια το στόχο. Τα υπόλοιπα έσοδα κινούνται εντός των στόχων.
Η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις κινείται κάτω από  τους στόχους στο πρώτο πεντάμηνο και συγκεκριμένα ανήλθε στο 10 δισ. 669 εκατομμύρια έναντι στόχου 10.750, υπολείπεται του στόχου κατά 80 εκατομμύρια. Οι υπόλοιπες δαπάνες κινούνται εντός των στόχων, με πρόβλεψη ότι και οι δαπάνες προσωπικού σε ετήσια βάση, θα κυμανθούν μάλλον κάτω του στόχου κατά 20 εκατομμύρια περίπου"