Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τώρα απόφαση σταθμός σύνταξη από το ΤΕΒΕ .ΟΑΕΕ ακόμη και αν χρωστάς

Θα πάρει για πρώτη φορά σύνταξη στα ... 84 !
Απόφαση σταθμός από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Έφθασε στα 84 (!) του για να μπορέσει να πάρει σύνταξη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε. - πρώην ΤΕΒΕ) με δικαστική απόφαση. Είναι η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργεί δεδικασμένο και ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες προσφυγές από δεκάδες άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς το θέμα της σύνταξής τους. Το δικαστήριο έκρινε ότι για την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόνο ο χρόνος ασφάλισης για τον οποίο ο ενδιαφερόμενος έχει καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.
Ο υπερήλικας ασφαλίστηκε για πρώτη φορά στο ΤΕΒΕ το 1959! Για 30 και πλέον χρόνια κατέβαλλε κανονικά τις εισφορές, όμως στις δεκαετίες που ακολούθησαν λόγω αδυναμίας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
Το 2013 με αίτησή του ζήτησε να απονεμηθεί σύνταξη λόγω γήρατος, όμως ενημερώθηκε αρμοδίως ότι πρωτίστως θα έπρεπε να καταβάλει μία οφειλή της τάξεως των 131.000 ευρώ για την περίοδο από το 1991 έως το 2013. Στο ίδιο έγγραφο ο ασφαλισμένος ενημερωνόταν ότι από το ποσό αυτό θα μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ένα μέρος της τάξεως των 20.000 ευρώ και το υπόλοιπο, δηλαδή οι περίπου 111.000 ευρώ, θα έπρεπε απαραιτήτως να εξοφληθεί εντός διμήνου από την κοινοποίηση του εγγράφου.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, Ευτυχία Κατσαρού, υπέβαλαν αίτηση στον Ο.Α. Ε.Ε. με την οποία ζητούσαν να του υπολογίσουν για τη σύνταξη τα 30 χρόνια που είχε πληρώσει, χωρίς να υπολογίσουν αυτά που δεν πλήρωσε. «Απαξίωσαν να μας απαντήσουν, προσφύγαμε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας του Ο.Α.Ε.Ε. και το Πρωτοδικείο μάς δικαίωσε».
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκανε δεκτή την προσφυγή, ακύρωσε την σιωπηρή απόρριψη της ένστασης του ασφαλισμένου εκ μέρους του Ο.Α.Ε.Ε. και αποφάνθηκε ότι ο άνθρωπος δικαιούται να πάρει σύνταξη με βάση τα χρόνια που έχει πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger