Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ρεκόρ γάμων στη Σκόπελο Λόγω της ταινίας Mamma Mia!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΔΑΚΟΓΛΟΥ
Ρεκόρ γάμων σημείωσε ο Αη Γιάννης, στο Καστρί της Σκοπέλου, το εκκλησάκι που προβλήθηκε στην ταινία Mamma Mia. Μόνο τον Ιούνιο του 2016 έδωσαν όρκο ζωής 352 άτομα καταρρίπτοντας ρεκόρ ενώ άλλοι 289 γάμοι τελέσθηκαν έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Σ' αυτό το σημείο γυρίστηκε η γνωστή σκηνή του κινηματογραφικού γάμου Mamma Mia και μετά από την προβολή της ταινίας το 2008 η περιοχή έγινε τόσο δημοφιλή με πόλο έλξης για πολλά ζευγάρια να ταξιδεύουν απ' όλον τον κόσμο για να παντρευτούν στο εξωκλήσι, με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο όπως και ερωτευμένα ζευγάρια μεγάλης ηλικίας τελούν μια ανανέωση γάμου με όρκους αγάπης και πίστης.
Το εκκλησάκι του Αη Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, μπορεί να μιλάει ώρες ατελείωτες για την χολιγουντιανή παραγωγή που έκανε διάσημο το νησί του και έδωσε την ευκαιρία να γίνει παγκοσμίως γνωστό ενώ εκτιμά ότι με την καθιέρωση του δρομολογίου της Hellenic SeaWays, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες για δεύτερη χρονιά, ανοίγει ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας με το Αεροδρόμιο Μακεδονίας και οι γάμοι αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο.
Xαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι την πρώτη εβδομάδα των δρομολογίων με το Flying Cat 4 μετακινήθηκαν προς Σποράδες περίπου 2.000 άτομα.
«Το αδιαμφισβήτητα θετικό είναι ότι η ταινία προσελκύει νέους επισκέπτες στους μικρούς αυτούς τόπους, πέρα όμως από την ταινία είναι από μόνα τους μοναδικά όπως κάθε Ελληνικό νησί το καθένα με τις δικές του φυσικές ομορφιές. Είναι δεδομένο όμως ότι η Σκόπελος έντυσε πολύ όμορφα την ταινία με τις φυσικές της ομορφιές αλλά και οι παραγωγοί, οι ηθοποιοί και συντελεστές αγάπησαν τα μέρη και τους ανθρώπους αλλά επίσης δεδομένο είναι ότι μια τόσο μεγάλη επιτυχία προέβαλε και θα προβάλει τα νησιά με το καλύτερο τρόπο, μέσα από χαρά και τραγούδι. Για μας η ταινία αυτή έγινε σύμβολο του νησιού και για αυτό τα καλοκαίρια προβάλλεται κάθε μέρα στον κινηματογράφος Ορφέα που έχουν ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να τη δει»
Ο σημερινός δήμαρχος διατέλεσε δήμαρχος Σκοπέλου και το 2008 την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας και πολύ συχνά συνομιλούσε με τους συντελεστές της παραγωγής που συνεχώς ρωτούσαν για την ιστορία του τόπου και κυρίως για το εκκλησάκι του Αη Γιάννη.
«Η παράδοση λέει -περιγράφει ο δήμαρχος- ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα. Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου».
Σκηνές από την πολύ επιτυχημένη ταινία του Hollywood και των Universal Studios με πρωταγωνιστές την Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν και με τα υπέροχα τραγούδια των ABBA εκτός από τη Σκόπελο που έχει το μερίδιο του λέοντος γυρίστηκαν στη Σκιάθο και στη Νταμούχαρη Πηλίου.
Τα γυρίσματα έγιναν Αύγουστο και Σεπτέμβριο και διήρκεσαν 7 ημέρες ενώ οι προετοιμασίες έγιναν τρεις μήνες νωρίτερα.
Οι ντόπιοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αγάπησαν τους ξένους για την απλότητά τους, αλλά και γιατί εκτίμησαν και το γεγονός ότι προτίμησαν τα μέρη τους. Και πολλοί από αυτούς, που μέσα τους έκρυβαν το μεράκι του ηθοποιού, πέρασαν και από οντισιόν, γιατί ήθελαν να λάβουν μέρος στα γυρίσματα ως κομπάρσοι.
Όπως μας διηγείται ο κ. Βασιλούδης, από «οντισιόν» πέρασαν ακόμη και τα γαϊδουράκια και μάλιστα υπήρξαν και παρεξηγήσεις, γιατί ένας γαϊδαράκος, γνωστός με το όνομα Boy George έχασε όμως την τελευταία στιγμή τον ρόλο γιατί ο σκηνοθέτης προτίμησε ένα άλλο γαϊδουράκι.
Οι τοποθεσίες που έγιναν τα γυρίσματα στη Σκιάθο είναι στο παλαιό λιμάνι δίπλα από το Μπούρτζι και η σκηνή που τρέχουν για να προφτάσουν το καΐκι που θα τους μεταφέρει στο γειτονικό νησί « καλοκαίρι» για τις ανάγκες της ταινίας.
Γυρίσματα έγιναν και στον Άγιο Νικόλα από όπου η ηθοποιός Amanda Seyfried, στέλνει το γράμμα για να προσκαλέσει τους τρεις υποψήφιους πατέρες στο γάμο της.
Στο Πήλιο τα γυρίσματα έγιναν για δύο ημέρες στη Νταμούχαρη στο λιμάνι της ,όπου καταλήγει η σκηνή από το Νησί κάτω στο λιμάνι στο τραγούδι Dancing Queen και όπου η Μέριλ Στριπ κάνει τη βουτιά από την εξέδρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger