Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Στραβό ξεκίνημα για την υπαίθρια ντομάτα, που χάνει νωρίς τιμή

Πάνω στα τελειώµατα της θερµοκηπιακής ξεκίνησε να βγαίνει και η υπαίθρια ντοµάτα από Μαραθώνα, Μέγαρα, Πελοπόννησο µε αποτέλεσµα η αρχή για τις τιµές παραγωγού να γίνει από χαµηλά επίπεδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Τον Ιούλιο βγαίνει 1η και 2η φύτευση, ενώ έπρεπε να έχουν διαφορά 1,5 µήνα. Για ένα 10ήµερο θα συνυπάρχουν στην αγορά οι υπαίθριες µε τις θερµοκηπίου.
Έτσι, οι παραγωγοί λαµβάνουν από 22-24 λεπτά το κιλό όταν πωλούν στη λαχαναγορά Αθηνών. Στην Κρήτη οι τιµές είναι ακόµη πιο κάτω και βρίσκονται στο εύρος των 10-12 λεπτών το κιλό. Οι λόγοι που πίεσαν τις τιµές στην ντοµάτα, σύµφωνα µε παραγωγούς και συνεταιριστές, είναι πολλοί και έχουν ως εξής: χαµηλή αγοραστική δύναµη, οψίµη παραγωγής και αλληλοκαλύψεις στην αγορά από περιοχές που βγήκαν µαζί, απεργία ΠΝΟ και εισαγωγές από Τουρκία.



«Πολύ παραγωγή και µικρή κατανάλωση. Αυτή είναι η εικόνα στην ντοµάτα», αναφέρει στην Agrenda ο Β. Κόλλια, παραγωγός από τη Βοιωτία. «Είναι πολύ περίεργη η φετινή χρονιά, λόγω καιρού. ∆εν ξέρουµε πότε θα συγκοµίσουµε και τι θα πάρουµε. Από την άλλη καλά φαίνεται να εξελίσσεται η σεζόν για Ισπανία και Τουρκία», καταλήγει ο ίδιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger