Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το παρεμπόριο στις παραλίες

«Μαγαζί γωνία» οι κεντρικές παραλίες της πόλης, όπου παράνομοι μικροπωλητές κάνουν χρυσές δουλειές! Για ένα ακόμη καλοκαίρι το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και οι ελεγκτικοί/διωκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται και πάλι ανεπαρκείς για να το
αντιμετωπίσουν. Στο μεταξύ, οι καταστηματάρχες και επιχειρηματίες είναι ανάστατοι με αυτή την κατάσταση, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που ξεπερνά κάθε πρόκληση, όταν οι ίδιοι καλούνται να πληρώνουν υπέρογκους φόρους και προσπαθούν να καλύψουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους, οι παράνομοι πωλητές «θησαυρίζουν», παίρνοντας μεγάλο μερίδιο από την αγορά, ενώ παράλληλα, το κράτος χάνει έσοδα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, κ. Γ. Κακούλης επισημαίνει ότι η ανώνυμη εταιρεία του Δήμου μπορεί να μην έχει στη δικαιοδοσία της τις παραλίες, όμως το παρεμπόριο που εκτυλίσσεται εκεί, δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των δημοτικών καντινών, τα έσοδα των οποίων μειώνονται.
“Όντως υπάρχει πρόβλημα με το παρεμπόριο στις παραλίες. Λόγω της κατάστασης αυτής τα έσοδα των δημοτικών καντινών μειώνονται. Βέβαια, γενικότερα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Είναι όμως αρμοδιότητα της Αστυνομίας να κάνει συλλήψεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Πιθανόν όμως λόγω της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών, η συχνότητα των ελέγχων είναι περιορισμένη. Έχει πολλές διαστάσεις το φαινόμενο… Όλα δείχνουν ότι υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στις παραλίες. Οι μικροπωλητές μπορεί να είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα. Εφοδιάζονται συνεχώς από φορτηγά που δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν. Πρέπει αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, είπε ο κ. Κακούλης.
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Γιώργος Πόκκιας αναφέρει ότι δεν τιμά κανένα η κατάσταση αυτή με τους μικροπωλητές να έχουν «αλώσει» τις παραλίες. Οπωσδήποτε όμως, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να ενεργοποιηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πόκκιας ανέφερε: «Το παρεμπόριο σε κοινόχρηστους χώρους, σε ιστορικά μνημεία, στην πόλη κλπ, είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα τα οποία ως δημοτική αρχή προσπαθούμε με επιμονή να αντιμετωπίσουμε. Οπωσδήποτε αυτή η εικόνα δεν περιποιεί τιμή για ένα προορισμό σαν τη Ρόδο. Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο Δήμος Ρόδου με κλιμάκια που αποτελούνται από πρώην δημοτικούς αστυνόμους κάνει ελέγχους.
Μόνο η Αστυνομία έχει όμως τη δικαιοδοσία να προβαίνει σε συλλήψεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Αντίστοιχα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο θα πρέπει να εκτελεί ελέγχους στη λιμενική ζώνη, αλλά και η ΔΟΥ θα πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου με σκοπό την εξάλειψη της παραοικονομίας, από την οποία το ίδιο το κράτος βγαίνει χαμένο. Καθημερινά, τα κλιμάκια του Δήμου απομακρύνουν από τις παραλίες 10-15 παράνομους πωλητές, οι οποίοι παραπέμπονται στην Αστυνομία. Αφήνονται όμως ελεύθεροι και επιστρέφουν στα πόστα τους. Εν ολίγοις, αν δεν γίνει μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτή η κατάσταση».
Και ο κ. Πόκκιας κάνει λόγο για οργανωμένο κύκλωμα, επισημαίνοντας: «Πίσω από το παρεμπόριο στις παραλίες υπάρχει προφανώς ένα οργανωμένο κύκλωμα. Προμηθευτές σάντουιτς, αναψυκτικών κλπ. Ανατροφοδοτούν συνέχεια τους μικροπωλητές… Για να σπάσει αυτό το κύκλωμα, θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger