Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι αριθμοί ευημερούν αλλά η αγορά στενάζει Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων


Η οικονομική κρίση που επικρατεί και στον Τουρισμό, δεν άφησε…. ανέπαφο τον κλάδο της εστίασης στην Ρόδο, καθώς το περιβόητο all inclusive το μόνο που καταφέρνει είναι να γεμίζει τα ξενοδοχεία, αφήνοντας λιγότερα κέρδη στην αγορά.
Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, ο οποίος παρατηρεί ότι πολλά εστιατόρια στο νησί μας, είτε αλλάζουν σε γυράδικα και φαστ-φουντάδικα, είτε πωλούνται, είτε βάζουν ‘λουκέτο’.

«Μπορεί οι αφίξεις να είναι περισσότερες και ο αριθμός να ανεβαίνει σε σχέση με πέρσι, αλλά οι εισπράξεις δεν συμβαδίζουν. Οι εισπράξεις παρουσιάzουν ήδη μείωση μέχρι και 35%. Κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός στην ‘λαίλαπα’ (όπως εμείς την ονομάζουμε) του all inclusive, και αφετέρου στην μειωμένη οικονομική ευρωστία των πελατών μας. Ειδικά οι Eυρωπαίοι βιώνουν κι αυτοί την οικονομική κρίση –την οποία βλέπουμε στον τρόπο που κάνουν διακοπές. Δεν είναι περίεργο το γεγονός πως το περίφημο all inclusive , έχει το σύνθημα: ‘Αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι κι ελάτε να κάνετε διακοπές’. Δηλαδή, τους λένε ελάτε αλλά θα μένετε κλεισμένοι στα ξενοδοχεία για να γεμίζουν οι πισίνες (όπου παραγγέλλουν μόνον ποτά, αναψυκτικά και καφέδες) ενώ οι παραλίες είναι σχεδόν άδειες και φυσικά, ολόκληρη η υπόλοιπη αγορά δεν κινείται καθόλου».
Πέραν του all inclusive όμως, η εστίαση έχει ‘κατακρεουργηθεί’ από την βαριά φορολογία. Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Ρόδο, η φορολόγηση επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα και φυσικά, όλες αυτές οι υπερ-τιμολογήσεις δεν μπορούν να απορροφηθούν στην πράξη.
«Όσοι προσπάθησαν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις, είδαν ότι δεν τους συνέφερε οικονομικά ενώ όσοι τις μετέφεραν στον τιμοκατάλογο, είδαν τους πελάτες να… φεύγουν. Το βιώνουμε καθημερινά καθώς οι πελάτες προτιμούν να φάνε μια σαλάτα στα δύο ή μία πίτσα στα τέσσερα… Δηλαδή, όπως καταλαβαίνετε οι πελάτες δεν προτιμούν πλέον να ξοδεύουν κι επειδή οι αριθμοί ευημερούν, δεν σημαίνει ότι και η αγορά έχει κέρδη».
Ειδικά η εστίαση πάντως, καταγράφει στην Ρόδο συνεχώς απώλειες, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια, λόγω της κρίσης είτε κλείνουν είτε αλλάζουν χέρια είτε μετατρέπονται σε άλλου είδους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως λέει ο κ. Κλούβας: «Μέσα στον Ιούλιο που βρισκόμαστε ήδη, πολλά εστιατόρια στο νησί μας, είτε αλλάζουν σε γυράδικα και φαστ-φουντάδικα, είτε πωλούνται, είτε βάζουν ‘λουκέτο’. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αύξηση κερδών. Όσον αφορά τα εστιατόρια που βρίσκονται σε μακρινές ή ορεινές περιοχές όπως ο Έμπωνας, ο Μονόλιθος κ.λπ. οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με απίθανες περιπτώσεις, όπου οι τουρίστες, πηγαίνουν εκδρομές με πούλμαν, κρατώντας…. ταπεράκια με φαγητό που πήραν από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν με το γνωστό σύστημα all inclusive ! Και δυστυχώς, οι επιχειρηματίες ανέχονται αυτή την κατάσταση με την λογική ότι ίσως εάν καθίσουν στο τραπέζι θα παραγγείλουν κάποιο αναψυκτικό ή άλλο είδος…. Είναι πάντως απίστευτες αυτές οι εποχές που ζούμε, ειδικά για εμάς στην εστίαση, διότι οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες και πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger