Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Τα μέτρα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ιός Δυτικού Νείλου
Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).
Μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά απ’ όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια σε όλη την επικράτεια», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο.
Πάντως, μέχρι στιγμής τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Αργολίδας.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κ.λπ., καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger