Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

100 δόσεις και έξτρα εκπτώσεις για τα αυθαίρετα

Αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 για την εξόφληση των προστίμων, αλλά και αλλαγές για όσους πολίτες είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες ρυθμίσεις και τα μεταφέρουν στη νέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης κατά την ομιλία του είπε πως όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της θα τύχουν έκπτωσης 20%.
Ακόμη, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).
Παράλληλα το ΥΠΕΝ προχώρησε σε δύο ακόμη αλλαγέ,ς οι οποίες αφορούν τα κτίσματα μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
Ειδικότερα, μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (αν είναι εφικτή).
Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από την διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.
Παράλληλα, το πολυσέλιδο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα προβλέπει για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους, αλλά χωρίς να έχουν εξοφλήσει το πρόστιμο να το επανυπολογίσουν με βάση τις νέες ρυθμίσεις προκειμένου να συμψηφίσουν με όσα ήδη έχουν πληρώσει.
Παράλληλα, ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και εκπτώσεις προστίμων που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες.
Μειώσεις στα παράβολα.
Μειώσεις των προστίμων.
Μειώσεις από 15% έως και 30% υπάρχουν και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης έκπτωση 30% δικαιούνται όσο έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος».
Εκπτώσεις έως 60% υπάρχουν και σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.
Μείωση 30% έως 50% θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
Δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και αθλητικών σωματείων.
Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επανυπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger