Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Άνοιξαν το πορτοφόλι οι τουρίστες, όμως η αγωνία των εσόδων παραμένει

Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, των χρημάτων δηλαδή που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα, ήταν το βασικό στοίχημα που είχαν θέσει για φέτος οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, καθώς η παράμετρος αυτή- σε συνδυασμό με την επέκταση της διάρκειας παραμονής- κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τουριστικών εισπράξεων.

Φορείς της αγοράς εξηγούσαν εξάλλου σε κάθε ευκαιρία, πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων επισκεπτών, αλλά κυρίως το να έρχονται τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, που και θα μένουν περισσότερο στη χώρα, αλλά και θα ξοδεύουν περισσότερα.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα έσοδα του δεκαμήνου από τον Τουρισμό, επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που καταγράφει τους τελευταίους μήνες η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών. Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τον Οκτώβριο (τελευταίος μήνας της σεζόν) ήταν μεγαλύτερη κατά 6,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκε στα 473 ευρώ. Το Σεπτέμβριο αντίστοιχα, η μέση δαπάνη ήταν ενισχυμένη κατά 3,9%, (518 ευρώ), τον Αύγουστο κατά 2,2%, (594 ευρώ) και τον Ιούλιο  κατά 1,6% (589 ευρώ).
Στόχος των επιχειρηματιών του κλάδου ήταν η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, μετά την περσινή μεγάλη κάμψη στα έσοδα (σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η ΜΚΔ διαμορφώθηκε στα 514 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στα ποσά κρουαζιέρας), να επανέλθει στα επίπεδα του 2015 (580 ευρώ εξαιρουμένης της κρουαζιέρας).
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την ΤτΕ δείχνουν  πως ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, εξέλιξη που σύμφωνα με τουριστικούς φορές οδηγεί στην άνοδο των συνολικών εσόδων από τον Τουρισμό για φέτος, κοντά στα 14,5 δισ. ευρώ. Πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν μείωση 6,4% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είχε συρρικνωθεί κατά 11,3%.
Το 2014 η ΜΚΔ ήταν 590 ευρώ, το 2013 ήταν 653 ευρώ και 646 ευρώ το 2012. Η μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οφείλεται τόσο στον ανταγωνισμό των tour operators και των προορισμών που φέρνουν σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις στα ταξιδιωτικά πακέτα, όσο στη μείωση της διάρκειας των ταξιδιών, στην ενίσχυση του all inclusive, αλλά και στην άνοδο του αριθμού των τουριστών διεθνών, όπως εξηγούν φορείς του κλάδου.
Στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το μήνα Δεκέμβριο αναφέρεται πως από την αρχή του έτους μέχρι και το Νοέμβριο η αύξηση των διεθνών αφίξεων στα ξένα αεροδρόμια φτάνει το 8,6%.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Οκτώβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε 8,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016 (+10,1% στο 10μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 14,2% (+10,6% στο 10μηνο). Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε η ΜΚΔ τον Οκτώβριο, οδηγώντας σε αύξηση και από την αρχή του έτους.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger