Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

94 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β.Ι.Λένιν


"Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι το καλύτερο δυνατό πολιτικό περίβλημα του καπιταλισμού και γι' αυτό το κεφάλαιο, κατακτώντας αυτό το καλύτερο περίβλημα, θεμελιώνει την εξουσία του με τόση ασφάλεια, με τόση σιγουριά, που καμιά αλλαγή ούτε προσώπων ούτε θεσμών, ούτε κομμάτων μέσα στο αστικό δημοκρατικό πολίτευμα, δεν κλονίζει αυτή την εξουσία" 

(Β.Ι.Λένιν, "Κράτος και επανάσταση).

Σήμερα Τρίτη, 21 Γενάρη 2016, συμπληρώνονται 94 χρόνια από το θάνατο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν. Το όνομα του  είναι ταυτισμένο με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η ζωή και η δράση του Λένιν είναι αξεχώριστα δεμένη με την ίδρυση και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Μελετώντας και αναπτύσσοντας παραπέρα το μαρξισμό στις συνθήκες του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς. Ετσι, το μπολσεβίκικο κόμμα είναι το πρώτο με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».

Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων, της εποχής της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας και της νίκης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, της εποχής του περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και της οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας.

 Σήμερα που η κρίση αποκαλύπτει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, ο μαρξισμός - λενινισμός επιβεβαιώνεται σαν ολοζώντανη θεωρία. Παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ και το καλύτερο εργαλείο για επαναστατική δράση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως το οριστικό πέρασμα του καπιταλισμού στο παρελθόν της Ιστορίας.

Δείτε βίντεο

Εδώεδώεδώ, εδώεδώεδώ, και εδώ

Διαβάστε

21/1/1924 Θάνατος του Λένιν. Μια ταπεινή γνώμη για έναν μεγάλο επαναστάτη.

Αν ζούσε ο Λένιν

Λένιν: «Σοσιαλισμός και Θρησκεία»

Ευρωπαϊκή ένωση και εθνική – πολιτική κυριαρχία. Η επικαιρότητα της λενινιστικής προσέγγισης

Ο Λένιν για το έθνος και τον πατριωτικό αγώνα

Οι αντιλήψεις του Λένιν για το έθνος

Ο Λένιν για τον πατριωτισμό

"Δικτατορία του προλεταριάτου"

Β.Ι. Λένιν: Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας

Λένιν: Ο Ιμπεριαλισμός και η διάσπαση του Σοσιαλισμού

Τι είναι η Σοβιετική εξουσία;

Ο "Αριστερισμός", παιδική αρρώστια του κομμουνισμού

Τα «Άπαντα» του Λένιν σε ηλεκτρονική μορφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger